Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Καταρρέει ο ευρωπαϊκός νότος: Ισπανία και Κύπρος στον μηχανισμό στήριξης

Από χθες είναι και επίσημο. Άλλες δύο χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να τα βγάλουν μόνες τους πέρα σʼ αυτήν την κρίση και ζήτησαν την οικονομική συνδρομή των εταίρων. Η μεγάλη Ισπανία και η μικρή Κύπρος.
Η Ισπανία υπέβαλε αίτημα ένταξής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για τη διάσωση των τραπεζών της. Το ακριβές ποσό που ζητάει δεν το συμπλήρωσε στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο η «οροφή» θα είναι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, το ποσό θα είναι τόσο μεγάλο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να μείνει και κάτι ως «δίχτυ ασφαλείας». Ο ντε Γκίντος ελπίζει μέχρι τις 9 Ιουλίου να έχει ετοιμαστεί το ισπανικό «πακέτο» -και το ποσό και οι όροι που θα το συνοδεύουν.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα οι εταιρείες ορκωτών λογιστών που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων των ισπανικών τραπεζών αποφάνθηκαν ότι στη χειρότερη περίπτωση το ποσό που θα χρειαστεί για τη διάσωσή τους θα είναι 62 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ακόμη ότι, αν και η Ευρωζώνη δεσμεύτηκε εδώ και δέκα μέρες να στηρίξει με έως και 100 δισ. την Ισπανία, υπάρχουν διαφωνίες για τον τρόπο που θα το κάνει. Εάν δηλαδή θα δώσει τα χρήματα στο ισπανικό κράτος - οπότε θα αυξηθεί απότομα το δημόσιο χρέος- ή εάν θα βρεθεί ένας τρόπος να τα δώσει απευθείας στις τράπεζες, όπως πιέζει μεταξύ άλλων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η δεύτερη διαφωνία είναι για το τι είδους Μνημόνιο θα υπογράψει η Ισπανία. Μόνο με όρους για την εξυγίανση και τη λειτουργία των τραπεζών ή και με δημοσιονομικούς; Για την ώρα η κυβέρνηση Ραχόι εκτιμά ότι θα ισχύσει μόνο το πρώτο, καθώς το αίτημα συνδρομής είναι αποκλειστικά για τις τράπεζες -οι οποίες αναμενόταν χθες να υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο από τον οίκο αξιολόγησης Moodyʼs.
Ωστόσο ο Ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στη διαπραγμάτευση για το ισπανικό Μνημόνιο, δήλωσε χθες ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στο ζήτημα της μείωσης των ελλείμματος στο επίπεδο του στόχου που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ισπανία έχει καθυστερήσει πολύ στις προσπάθειες δημοσιονομικής πειθαρχίας» δήλωσε ο Αλμούνια σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Μαδρίτη προσθέτοντας ότι οι συστάσεις της Ε.Ε. είναι υποχρεωτικές για την Ισπανία καθώς και για τις άλλες χώρες.
Ανεξαρτήτως από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το ισπανικό πακέτο, η επίσημη αναγγελία για την έναρξή τους, σε συνδυασμό με τις φήμες από το πρωί για την υποβάθμιση των ισπανικών τραπεζών και με την ανασφάλεια για το αν θα γίνει ή όχι το «μεγάλο» βήμα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αφενός βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αφετέρου αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων όχι μόνον της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας.

Η σειρά της Κύπρου
Υποβάθμιση υπέστη και η Κύπρος από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Είναι ο τρίτος κατά σειρά οίκος που βαθμολογεί τη μεγαλόνησο με τον βαθμό «σκουπίδι», με την αιτιολόγηση ότι οι τράπεζες της χώρας έχουν τεράστια έκθεση στο ελληνικό χρέος. Αυτό σημαίνει ότι τα κυπριακά ομόλογα δεν μπορούν πλέον να κατατίθενται από τις ιδιωτικές τράπεζες ως εγγύηση στην ΕΚΤ -και ήταν ενδεχομένως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε χθες την Κύπρο να ζητήσει με τη σειρά της στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Από την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης δεν ξεκαθαρίζεται εάν η Κύπρος ζητά βοήθεια αποκλειστικά για τις τράπεζές της, όπως η Ισπανία, ή εάν θέλει οικονομική ενίσχυση και για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Από τη διευκρίνιση αυτής της... λεπτομέρειας θα κριθούν και οι προϋποθέσεις του κυπριακού Μνημονίου -εάν δηλαδή το όποιο δάνειο θα συνοδεύεται και από δημοσιονομικούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου