Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΡΑΓΙΑΣ, ΠΑΝΤΑ ΡΑΓΙΑΣ

Του Χρίστου Λογαρίδη

Αγαπητέ μου δανειολήπτη, ομολογώ πως με εξέπληξες, όπως εξέπληξες και όλους τους φίλους τοκογλύφους ανά τον πλανήτη. Είναι αλήθεια, πως οι καλοί μου τραπεζίτες, πραγματικά πίστευαν ότι θα τους στείλεις στον αγύριστο και αυτούς και τα δάνεια τους. Δεν σου κρύβω καλέ μου πρώην καταναλωτή, πως σε μυστικές συσκέψεις που έκαναν οι φίλοι τοκογλύφοι, σκεφτόντουσαν μήπως επαναστατήσεις, μήπως αυτό φέρει ένα ντόμινο εξεγέρσεων σε όλη την κατεχόμενη από αυτούς Ευρώπη. Μέχρι για στρατιωτική επέμβαση μίλαγαν οι καλοί τραπεζίτες, μέχρι για σχέδια κατάργησης αυτής της υποτιθέμενης δημοπρασίας, συγνώμη, δημοκρατίας ήθελα να πω. Αλλά τελικά ευτυχώς για τους τόκους μας, τόσους αιώνες ραγιαδισμού, δεν μπορείς να τους ξεπεράσεις τόσο εύκολα. Μια φορά ραγιάς, για πάντα ραγιάς, αναφώνησε ένας τοκογλύφος, με το δίκιο του εδώ που τα λέμε, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.
Από την άλλη, έχεις και εσύ τα δίκια σου, εδώ προσκυνούσες 400 χρόνια σουλτάνους, κάτι τύπους που φόραγαν βράκες, έπιναν ναργιλέδες και δεν έκαναν και τόσο συχνά μπάνιο, γιατί να μην προσκυνήσεις τραπεζίτες καμιά 800ρια χρόνια, που φοράνε Αρμάνι, ακριβά αρώματα, μιλάνε όμορφα και πουλάνε όνειρα με τόκους?
Αν το δεις από αυτή την οπτική γωνία, έχεις κάνει άλμα εξέλιξης. Μπράβο νεοραγιά μου. Πάντα τέτοια, να ηρεμίσουνε και οι τοκογλύφοι, γιατί τελευταία τους άγχωσες και δεν μπορούσανε να χαρούνε τις βίλες τουςς, τις ακριβές πόρνες τους και τις σαμπάνιες τους. Άνθρωποι είναι και αυτοί, πόσα να αντέξουν..
Μάλιστα κάποιοι φίλοι τραπεζίτες, μου έστειλαν ένα μέηλ, και μου ζητάνε να σε ευχαριστήσω που φοβήθηκες μήπως σου πάρουν το σπίτι οι κομουνιστές και διάλεξες να στο πάρουμε αυτοί, που είναι και ποιο ωραίοι τύποι. Πραγματικά σε ευχαριστούνε και με αγάπη να περιμένεις τα νέα χαράτσια που με πολύ και αληθινή αγάπη θα σου στείλουνε, ώστε να μεγαλώσουνε αυτή την καλή σχέση που φτιάξανε τα τελευταία χρόνια μαζί σου.   
Χαιρετισμούς καλέ μου δανειολήπτη, σου στέλνουν και όλοι οι ψυχαναλυτές του πλανήτη, που δεν πίστευαν ότι θα βρούν ένα τόσο καλό πειραματόζωο σαν εσένα, ώστε να  μελετήσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα το σύνδρομο της Στοκχόλμης.
Ξέραμε πρώην καταναλωτή μου, πως οι άνθρωποι που βάζαμε φυλακή, μετά από κάποιο διάστημα, ένιωθαν ασφάλεια στο κελί τους, έκαναν φίλο τους τον δεσμοφύλακα τους και δεν ήθελαν πια την ελευθερία τους. Φοβόντουσαν ξαφνικά την ελευθερία. Το ίδιο καλέ μου δανειολήπτη, νιώθουν τα θύματα απαγωγής, ξαφνικά αρχίζουν να ερωτεύονται τον απαγωγέα και δυνάστη τους. Αντί να θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν, θέλουν να κάνουν σεξ μαζί του. Για αυτό λοιπόν και εμείς, θα σου κάνουμε τόσο σεξ, που θα το θυμάσαι για αιώνες.
Όσο για αυτούς που λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να έρθει δεύτερος, η ψυχανάλυση μπορεί και εδώ πολύ εύκολα να δώσει την απάντηση. Η εξουσία αγαπητέ μου πρώην καταναλωτή, είναι πολύ ακριβή γκόμενα, δεν σου κάθεται από το πρώτο ραντεβού. Θέλει πρώτα να παίξει μαζί σου, να σε γλεντήσει, να δει πόσο πολύ την θέλεις και πόσα είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις για αυτή. Θέλει να την φλερτάρεις πολύ και ασταμάτητα, να την επιβεβαιώσεις, να την κάνεις να νιώσει πως θα κάνεις τα πάντα για αυτήν. Πώς ότι σου ζητήσει θα το κάνεις, ανεξάρτητα από τις αρχές σου, τις ιδεολογίες σου, την προσωπικότητα σου. Αλλιώς δεν σου κάθεται με τίποτα.
Γι αυτό και ο Αλέξης θέλει τον χρόνο του, να παίξει μαζί της, να βγεί μερικά ακόμα ραντεβού μαζί της, να της τάξει πολλά δώρα, να μάθει τα χούγια της, να την πείσει ότι δεν θα της αλλάξει τον τρόπο που της αρέσει να ζει, να γνωρίσει τους φίλους της, να τους αποδεχθεί και να τον αποδεχθούν. Όταν γίνουν όλα αυτά, μετά μπορούμε να περιμένουμε να κάνουν και σχέση. Μέχρι τότε, απλά καλέ μου δανειολήπτη, θα πληρώνεις, θα πληρώνεις και θα ξανά πληρώνεις.
Φυσικά, θα μπορούσες να εισβάλεις από μόνος σου στην ιστορία και να αλλάξεις το πρόσωπο της, αλλά σαν καλός ραγιάς, θέλεις αντιπροσώπους. Υπομονή, οι Έλληνες μπορεί να κάνουν καμιά 400ρια χρόνια να επαναστατήσουν, αλλά όταν το κάνουν, δεν τους σταματάει τίποτα. 
Όσο για την κυβέρνηση, κάτσε να δούμε πρώτα πόσοι θα αντέξουν μόλις μάθουν τι πρέπει να υπογράψουν, πόσοι θα αντέξουν τα εγκεφαλικά, τα καρδιολογικά και τα ψυχολογικά μπερδέματα. Μετά θα ξέρουμε αν θα έχουμε υπουργούς, υφυπουργούς, πρωθυπουργούς κλπ. Αλλά καλό είναι να μη στεναχωριέσαι καλέ μου δανειολήπτη, χωρίς κυβέρνηση δεν έχουμε νέα μέτρα, νέα χαράτσια, νέα υπερχαράτσια. Αν το καλοσκεφθείς, είναι μια καλή λύση η ακυβερνησία. Άλλωστε με τόσες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια τι καταλάβαμε? Από την μια καταστροφή στην άλλη. Και για να σοβαρευτούμε πρώην καταναλωτή μου, αν δεν πετάξουμε τον φόβο που μας επιβάλουν, για να δεχθούμε να γίνουμε Βουλγαρία, αν δεν αρχίσουμε μόνοι μας να δημιουργούμε, να ζούμε, να ονειρευόμαστε, κανένας σωτήρας δεν θα μας σώσει ποτέ.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου