Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Το ευρώ χάνεται, η κυβέρνηση αρμενίζει...

* Απειλούνται Ιταλία και Ισπανία.
* Καμιά δέσμευση από Μέρκελ για άμεσες πρωτοβουλίες.
*Στην ελεημοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης ευελπιστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, που απουσιάζει από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και παρουσίασε ως προγραμματικές θέσεις ένα κείμενο χωρίς καμιά “κόκκινη γραμμή”

Τη στιγμή που ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας πως η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση, αν δεν έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις για τη διαχείριση και την εξάπλωση της κρίσης πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, με την Ιταλία να συνταράσσεται από μαζική έξοδο κεφαλαίων και την Ισπανία να κινδυνεύει η τραπεζική κρίση να γίνει κρίση χρέους, η νέα ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ως κυβερνητικό πρόγραμμα ένα γενικόλογο κείμενο χωρίς "κόκκινες γραμμές".
Το κύριο όμως πρόβλημα, που ουσιαστικά καθιστά το πρόγραμμα οφθαλμαπάτη, είναι ότι δεν αποτελεί καν δέσμευση της τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) αλλά το πλαίσιο των θέσεων με το οποίο θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις με την τρόικα. Την τρόικα που έρχεται στην Αθήνα αύριο για να εξετάσει εξονυχιστικά την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και την πορεία του Μνημονίου.
Εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ δήλωσε μάλιστα, την Παρασκευή, πως "πρώτα θα δούμε την έκθεση της τρόικας και μετά θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση και πάντως αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής". Μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά, η οποία δεν δείχνει διάθεση να κάνει σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει από τις κρίσιμες ευρωπαϊκές εξελίξεις και διαβουλεύσεις, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στην όποια καλή διάθεση της γερμανικής πλευράς, που πιέζεται από τις χώρες του Νότου, με τον νέο Γάλλο πρόεδρο να τηρεί ίσες αποστάσεις, εισπράττοντας από την Άν. Μέρκελ -ως συνήθως- κάποιες υποσχέσεις για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου