Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η απουσία της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Η καρέκλα της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής ήταν κενή. Όχι επειδή έλειπε ο πρώτος θεσμικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός, λόγω των γνωστών προβλημάτων υγείας. Άλλωστε δεν λείπει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η εμπειρία διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας. Η θέση της Ελλάδας ήταν κενή διότι η κυβερνητική τρόικα της Αθήνας έχει καταθέσει τα όπλα, ενεργεί με τρόπο τουλάχιστον αναχρονιστικό, κινείται εκτός ευρωπαϊκών εξελίξεων, με αυτόματο πιλότο τις εντολές της Μέρκελ.
Αυτή η σύνοδος κορυφής απεδείχθη κάπως διαφορετική από τις άλλες. Η εξάπλωση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο και η επαπειλούμενη ανάφλεξη και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με ορατό αποτέλεσμα τη διάλυση του ευρώ, οδήγησε ακόμη και συντηρητικούς Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Μόντι, να στυλώσουν τα πόδια και να αξιώσουν από τη Μέρκελ να μετακινηθεί, έστω σε κάποια σημεία που δημιουργούν όμως ρήγματα στην πολιτική της σκληρής λιτότητας. Οι τράπεζες και όχι τα κράτη θα επωμισθούν τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ο Μηχανισμός Διάσωσης θα μπορεί να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για "ανάσες", που δίνουν μικρή προθεσμία στην Ε.Ε. να αλλάξει πορεία, ώστε να αποφευχθεί η διάλυση του ευρώ.
Από τη ρύθμιση αυτή επωφελούνται όσοι διαπραγματεύτηκαν, δηλαδή πρώτα - πρώτα η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ελλάδα παραμένει αιχμάλωτη του Μνημονίου 2, που, εκτός των άλλων, φορτώνει στο δημόσιο χρέος τα δάνεια 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών. Κι όμως χθες η ελληνική κυβέρνηση, μια αριστερή - προοδευτική κυβέρνηση όμως, θα μπορούσε να ζητήσει αντιμετώπιση επί ίσοις όροις. Να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση επωφελούμενη από το νέο πλαίσιο.

Τίποτε απ' αυτά δεν συνέβη. Αντιθέτως με την επιστολή του ο κ. Σαμαράς έσπευσε "να βγει έξω" από την αίθουσα της συνεδρίασης. Ούτε οι άλλοι δύο συγκυβερνώντες αρχηγοί πήγαν στις Βρυξέλλες, όπως είχαν προαναγγείλει, ως διαπραγματευτική ομάδα. Προφανώς καλύφθηκαν από την επιστολή Σαμαρά. Αλλά και μετά τη σύνοδο κορυφής ο κ. Σαμαράς απέφυγε να ζητήσει να επωφεληθεί η χώρα από τις αποφάσεις της συνόδου.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι το παλαιοκομματικό κατεστημένο, αυτό που οδήγησε τη χώρα στην κοινωνική χρεωκοπία, δεν διαθέτει πολιτική βούληση, ούτε σχέδιο και ικανότητα διαπραγμάτευσης. Με τη στάση του συμπράττει στην απομόνωση της χώρας από τις διαγραφόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η επιμονή του στην άνευ όρων εφαρμογή του Μνημονίου θα προκαλέσει συντόμως νέο κύμα κοινωνικής έκρηξης. Ήδη οι υπάλληλοι εφοριών φοβούνται ότι με την αποστολή των νέων εκκαθαριστικών θα προκληθεί συρροή αγανακτισμένων πολιτών και επεισόδια στις εφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου