Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η ζωή χωρίς ευρώ


Η ζωή χωρίς ευρώ είναι αυτή που ζούμε τα δύο χρόνια του Μνημονίου
Της Μαρίας Λούκα

Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, προτού απασχολήσει τα ελληνικά δελτία ειδήσεων ως «καθοδηγητής του Τσίπρα» και «υποκινητής της βίας» , έγραφε τα εξής στο βιβλίο του «Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα»: «Είναι τω όντι αλήθεια ότι ζούμε σε μια κοινωνία επιλογών που πιθανότατα ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, αλλά πρόκειται για μια κοινωνία στην οποία μόνο κάποιοι επιλέγουν, ενώ οι άλλοι απλώς διακινδυνεύουν». Προφανώς ισχύει. Κι ακόμα παραπέρα, στις μέρες μας, αυτοί που επιλέγουν, εμπορεύονται το φόβο αυτών, τους οποίους με τις επιλογές τους εκθέτουν σε κίνδυνο.


Από τα περιορισμένης εμπνεύσεως σποτάκια πολιτικών κομμάτων έως τις μειωμένης τεκμηρίωσης εκθέσεις οργανισμών, αρθρώνεται στο δημόσιο λόγο ο συνειρμός ότι οποιοδήποτε εναλλακτικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής από το ασκούμενο αυτόματα θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και άρα μια βιβλικής διάστασης καταστροφή για τη χώρα. Στο σενάριο κοινωνικής φαντασίας «Η ζωή χωρίς ευρώ», λοιπόν, μπορούμε να οπτικοποιήσουμε τις εξής σκηνές, με την απαραίτητη μουσική επένδυση χολιγουντιανών εσχατολογικών ταινιών:

«Θα χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών»: Για 3,03 εκ. Ελλήνων πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μεταξύ αυτών και 439.000 παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2010 –νούμερο που μάλλον έχει αυξηθεί από τότε–, αυτές οι καταθέσεις δεν υφίστανται. Έχουν χαθεί προ πολλού και μπορεί ποτέ να μην υπήρξαν.

«Οι πολίτες δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια»: Το 15,9% των δανειοληπτών δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επισφαλή δάνεια το 2011.

«Οι τράπεζες δε θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»: Οι τράπεζες δε χορηγούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο του 2012 ήταν αρνητική κατά 1,997 εκατ ευρώ , σύμφωνα και πάλι με τη Τράπεζα της Ελλάδος.

«Ορισμένοι θα χάσουν τα σπίτια τους»: 45.000 έχουν χάσει τα σπίτια τους και ζουν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, σύμφωνα με ερώτηση του πρώην βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της ΜΚΟ Κλίμακα, ο αριθμός των αστέγων στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 25% τη διετία 2009 – 2011

«Θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε φάρμακα»: Αρκετοί καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα. Σύμφωνα με παλιότερη καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας τουλάχιστον 163 σκευάσματα λείπουν από την ελληνική αγορά. Και για όσα υπάρχουν όμως η προμήθεια για τους ασθενείς δεν είναι δεδομένη, αφού οι φαρμακοποιοί ανά διαστήματα σταματούν τις πιστώσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας του υπέρογκου χρέους του οργανισμού. Σε εκδήλωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών επισημάνθηκε ότι οι καρκινοπαθείς μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν από 2000 – 10000 ευρώ προκειμένου να έχουν τα φάρμακα τους.

«Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα ακόμα και με τη σίτιση του πληθυσμού»: 250.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σίτιση τους και προσφεύγουν καθημερινά σε συσσίτια, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδος

«Δεν θα έχουμε ρεύμα»: Ένα στα δέκα σπίτια είχε κομμένο ρεύμα , σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΗ για το 2011.

«Θα καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας και θα αυξηθεί η ανεργία»: 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις «κατέρρευσαν» το 2011 σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και άλλες 63.000 αναμένεται να κατεβάσουν ρολά το 2012. Οι άνεργοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το Μάρτιο έφταναν το 1.075.081. Επιπλέον, σύμφωνα με την υπηρεσία Europass 52.846 άνθρωποι κατέθεσαν αιτήσεις εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό το πρώτο τετράμηνο του 2012

«Το δημόσιο θα κάνει στάση πληρωμών»: Το δημόσιο έχει κάνει στάση πληρωμών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται στα 6,3 δις ευρώ.

«Η Ελλάδα θα απομονωθεί και δε θα έχει πρόσβαση στις αγορές»: Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Το spread του δεκαετούς ομολόγου φτάνει τις 2870 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών είναι πιο συμφέροντα.

«Ως εκ τούτου θα επικρατήσει πανικός και αρνητική ψυχολογία»: Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κατάθλιψη. Η προσέλευση στις δομές ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί κατά 30% κατά μέσο όρο. Περίπου 2000 άνθρωποι αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν τη διετία της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ζωή χωρίς ευρώ είναι αυτή που ζούμε τα δύο χρόνια του Μνημονίου. Για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που έχει υποστεί βίαιη φτωχοποίηση και βιώνει την εξαθλίωση, ο φόβος δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση, διότι απλούστατα δεν υπάρχει κάτι να χαθεί. Μόνο η ελπίδα για αλλαγή έχει απήχηση.

ΥΓ: Γιατί Κύριε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου