Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ξένος Τύπος: Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να κυβερνήσει...

Νέο γύρο αρνητικών δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο φέρνει η παραίτηση του Βασίλη Ράπανου από τη θέση του υπ. Οικονομικών, πριν καν ορκιστεί. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε αναταραχή γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κυβερνήσει και ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να αναλάβει» γράφει η γαλλική Liberation. Ως πλήγμα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία θεωρεί ο γερμανικός τύπος την παραίτηση για λόγους υγείας του Β. Ράπανου. Περιγράφεται ως ένας από τους πιο έγκριτους και έμπειρους οικονομολόγους.
Liberation: Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να κυβερνήσει...
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στα τρία ατυχήματα της χώρας: Στην χειρουργική επέμβαση του πρωθυπουργού, στην αποχώρηση Ράπανου από την κυβέρνηση και στην γκάφα της εκπροσώπησης της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Θα τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας ο 83χρονος Κάρολος Παπούλιας που εκτελεί εντελώς τιμητικά χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η νέα κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» είχε αναγγείλει ότι θα έδινε «μεγάλη μάχη» στη Σύνοδο Κορυφής των 27 χωρών μελών της ΕΕ για να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα λιτότητας που υφίσταται εις αντάλλαγμα της μεγάλης οικονομικής βοήθειας που δέχεται» υπογραμμίζει με μια δόση ειρωνείας, η Liberation.
«Μια δραματική εβδομάδα με την Ελλάδα στο νοσοκομείο» γράφει η εφημερίδα, χρησιμοποιώντας τίτλο από την εφημερίδα Τα Νέα και τονίζει ότι ο Βασίλης Ράπανος παραιτήθηκε για λόγους υγείας αλλά και για πολιτικούς λόγους, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί.
«Η Ελλάδα ζητάει διορία δυο επιπλέον χρόνια για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ζητάει επίσης πάγωμα των απολύσεων στο δημόσιο την ώρα που το Μνημόνιο προβλέπει ότι 150.000 άτομα πρέπει να απολυθούν ως το 2015» γράφει η εφημερίδα και αναφέρει εκ νέου στην αποκάλυψη που έκανε το Βήμα ότι 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν το 2010 και το 2011, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα.
«Μετά από δυο μήνες κυβερνητικής αστάθειας, εξαιτίας λαθών των πολιτικών ηγεσιών, η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στο χείλος της στάσης πληρωμών αφού όλοι οι μακροοικονομικοί στόχοι του Μνημονίου απέτυχαν. Μια ενδεχόμενη επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας ως το 2015 θα απαιτούσε ένα νέο δάνειο 20 δισ. ευρώ αφού η Ελλάδα θα είναι ακόμη ανίκανη να επιστρέψει στις αγορές για να δανειστεί» καταλήγει το δημοσίευμα της Liberation.
Γερμανικός Τύπος: Πλήγμα η παραίτηση Ράπανου
Η είδηση της παραίτησης του Βασίλη Ράπανου από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών πριν καν ορκιστεί και αναλάβει τα νέα του καθήκοντα απασχολεί τον γερμανικό τύπο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. 
Ελπίδες στους ώμους του
Ήταν ο άνθρωπος πάνω στον οποίο ακούμπησαν πολλοί Έλληνες τις ελπίδες τους στην οικονομική κρίση, γράφει στην ιστοσελίδα του το Spiegel. Ήταν εκείνος που θα οδηγούσε την Ελλάδα μακριά από την κρίση, αλλά τώρα για λόγους υγείας πρέπει να παραιτηθεί. Ο αρθρογράφος παραθέτει σύντομο βιογραφικό του Ράπανου, στο οποίο τον περιγράφει ως έναν από τους πολύ έμπειρους οικονομολόγους.
Η γερμανική έκδοση των Financial Times υποστηρίζει ότι με την παραίτηση Ράπανου βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση στην Ελλάδα. H παραίτησή του, σημειώνει ο γερμανός δημοσιογράφος, δυσκολεύει τις προσπάθειες του ελληνικού συνασπισμού από τρία κόμματα να επιτύχει χαλάρωση των αυστηρών όρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν επιβάλει η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην οποία αντιτίθεται ιδιαίτερα η γερμανική κυβέρνηση.
Εγκαταλείπει το πλοίο
Ο Βασίλης Ράπανος δεν θα γίνει τελικά υπουργός Οικονομικών, τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το όνομα του νέου υπουργού θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του ο πρωθυπουργός Σαμαράς πρέπει να αναζητήσει νέο υπουργό Οικονομικών, αφού για λόγους υγείας ο Βασίλης Ράπανος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, γράφει η Handelsblatt. Λόγω της παραίτησης Ράπανου αλλά κυρίως της ασθένειας του πρωθυπουργού Σαμαρά ανέβαλε την επίσκεψή της στην Αθήνα η τρόικα, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο συμβούλιο κορυφής ο πρόεδρος Παπούλιας, σημειώνει η εφημερίδα.
Δεν πρόλαβε να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και ένα μέλος της εγκαταλείπει το πλοίο, γράφει η Süddeutsche Zetung. Στο πρόσωπό του ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών είχαν στραφεί πολλές ελπίδες για επίλυση της βαθιάς κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αναφέρει ο αρθρογράφος της.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου