Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΠΑΕΙ ΙΣΠΑΝΙΑ

Paul Krugman: Η παράνοια χτυπάει τώρα την Ισπανία



Να λοιπόν που ξαναφούντωσε η ευρω-κρίση. Κι αυτή τη φορά το επίκεντρο είναι η Ισπανία – το οποίο παρεμπιπτόντως είναι καλό πράγμα, αφού τώρα το ουσιαστικό μέρος της τρέλας που ονομάζεται ορθόδοξη γερμανική διάγνωση της κρίσης θα αποκαλυφθεί σε όλο το μεγαλείο της.

Τελικά γι’ αυτό πρόκειται ...... και μόνο, ξεχάστε όσα ακούσατε για δημοσιονομική ανευθυνότητα των κρατών της ευρωζώνης. Έτσι μόνο σαν υπενθύμιση, δείτε στον παρακάτω πίνακα σε ποιο σημείο βρήκε την Ισπανία το ξεκίνημα της κρίσης το 2007. Ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη Γερμανία – θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το τέλειο δημοσιονομικό υπόδειγμα.


Αυτό που συνέβη στην Ισπανία δεν ήταν τίποτε άλλο από μία φούσκα στην αγορά των ακινήτων, που τροφοδοτήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από τοδανεισμό των γερμανικών τραπεζών και τώρα έσκασε, τραβώντας ολόκληρη την οικονομία προς τα κάτω μαζί της. Τώρα η χώρα έχει 23,6% ανεργία, η οποία φτάνει το 50,5% στους νέους.

Και η πολιτική αντιμετώπιση τους προβλήματος υποτίθεται ότι είναι ακόμα περισσότερη λιτότητα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διακατέχεται φυσικά από αντιπληθωριστικές εμμονές και τους αξιωματούχους της να ισχυρίζονται ότι το απίστευτα υψηλό επιτόκιο που επέβαλαν πέρυσι είναι κάτι για το οποίο νοιώθουν περήφανοι!

Ειλικρινά έχω αρχίσει πλέον να πιστεύω πολύ σοβαρά ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος!

nytimes April 15, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου