Θα επιθυμούσα πολύ να συμπληρωθεί το παραπάνω άρθρο με ένα επιπλέον κεφάλαιο που θα περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις ανατροπής του πολιτικού συστήματος της κομματοκρατίας.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι παράγοντες που έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα μεταδημοκρατικά, όπως χαρακτηρίζονται από αρκετούς αναλυτές, φαινόμενα είναι: α) η συγκέντρωση πολιτικής εξουσίας, όπως αυτή επιβάλλεται από το πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα, β) η έλλειψη πολιτικού ελέγχου, λόγω απουσίας άλλων ισχυρών πολιτικών πόλων εξουσίας (θεσμών, πολιτών) και γ) η «επαγγελματοποίηση» των πολιτικών προσώπων.
Ο δρόμος προς τον εκδημοκρατισμό του σημερινού κομματικού συστήματος και των πολιτικών διαδικασιών του είναι η αποκέντρωση της εξουσίας, η αύξηση του ελέγχου των αιρετών προσώπων από φορείς/πολίτες και συστημικές ρυθμίσεις για την αποτροπή δημιουργίας πελατειακών σχέσεων και συναλλαγής.
Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να γίνουν τα εξής:
1. Εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας απευθείας από τους πολίτες, ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
2. Αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της δημοκρατίας, ώστε να αποτελέσει έναν πραγματικό πόλο πολιτικής εξουσίας παράλληλα με την κυβέρνηση. (π.χ. δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα για την κύρωση νόμων αν το κρίνει απαραίτητο, ανάγκη κύρωσης των νόμων που ακολουθούν τη διαδικασία του κατεπείγοντος).
3. Η εκλογή/τοποθέτηση στις θέσεις προέδρου της δημοκρατίας, πρωθυπουργού, υπουργού, υφυπουργού, βουλευτή να περιορίζεται συνολικά σε 2 θητείες σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες θέσεις ανά πρόσωπο. Μόνο στην περίπτωση βουλευτή να επιτρέπεται μια τρίτη θητεία.
4. Κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, ώστε η πολιτική να μην αποτελεί επαγγελματική σταδιοδρομία και μέσο οικονομικής εξασφάλισης.
5. Πλήρης άρση του νόμου και κατάργηση της διάταξης του άρθρου 86 του συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, ώστε οι υπουργοί να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες.
6. Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής με το όριο του 3%.
7. Σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου.