Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Εγγονός του Τρούμαν στην επέτειο μνήμης για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα

Ένας εγγονός του Αμερικανού πρώην προέδρου Χάρι Τρούμαν, που έδωσε τη διαταγή για τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, συναντήθηκε χθες στο Τόκιο με επιζώντες του βομβαρδισμού. Ο 55χρονος πρώην δημοσιογράφος Κλίφτον Τρούμαν Ντάνιελ είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας του πρώην προέδρου που πηγαίνει ποτέ στην Ιαπωνία για να παραστεί σε τελετή μνήμης για τα θύματα των βομβαρδισμών.
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στις δύο ιαπωνικές πόλεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των ατομικών βομβών, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 200.000. Στη φετινή 67η επέτειο, μια ιαπωνική ομάδα κατά της πυρηνικής ενέργειας κάλεσε τον εγγονό του Τρούμαν να παραστεί. Προτού αναχωρήσει για τις δύο μαρτυρικές πόλεις, ο Κλίφτον Τρούμαν συναντήθηκε επί δύο ώρες με επιζώντες των βομβαρδισμών και φοιτητές πανεπιστημίου του Τόκιο.

«Το πιο εντυπωσιακό για εμένα ήταν ότι μπορέσαμε να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Ήταν ένα καλό βήμα για να επουλωθούν παλιές πληγές, για να υπάρξει αλληλοκατανόηση», δήλωσε ο Κλίφτον Τρούμαν στους δημοσιογράφους.
Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του παππού του να βομβαρδίσει με ατομικές βόμβες την Ιαπωνία, ο 55χρονος είπε: «Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τη στάση του παππού μου. Όμως ποτέ δεν υπάρχουν καλές αποφάσεις στους πολέμους. Ο παππούς μου πάντα έλεγε ότι έλαβε αυτή την απόφαση για να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος. Αυτό πίστευε... Συγκλονίστηκε από τις επιπτώσεις αυτών των όπλων και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Κλίφτον Τρούμαν.
Οι Ιάπωνες επιζώντες που τον συνάντησαν ήταν γενικά θετικοί απέναντί του. «Είναι καλό που τον είδαμε», δήλωσε ο Νομπούο Μιγιάκε, 83 ετών, ενώ ο 79χρονος Κοχέι Κόμπα είπε ότι ο εγγονός του Χάρι Τρούμαν «δεν φέρει καμία ευθύνη» για την απόφαση του παππού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου