Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Το μέλλον είναι παρόν

Κάθε πρωί ανοίγω τα μάτια μου και το πρώτο που νιώθω είναι μια θλίψη ακαθόριστη. Σε λίγα δευτερόλεπτα και καθώς περνώ από τον ύπνο στη ζωή, το μυαλό αρχίζει να λειτουργεί και “σκανάρει” το είναι μου για να εντοπίσει την αιτία της θλίψης. Σηκώνομαι από το κρεβάτι με την καρδιά μαύρη σαν τη Χίο.
Δεν ξέρω πότε θα το ξεπεράσω όλο αυτό. Δεν είμαι αστός που θα πάει να κλειστεί στο κλουβάκι του στην πόλη και δεν θα βλέπει, θα ξεχάσει. Ζω στη φύση και έχω καθημερινή επαφή μαζί της.
Η φωτιά καίει ακόμα. Πέμπτη μέρα. Και οδεύει το μοναδικό της πια μέτωπο προς τα μέρη που ζω. Καίει το πευκοδάσος που διασχίζω όποτε αποφασίσω να κατέβω στην πόλη της Χίου. Ο πυκνός καπνός της μοίρας μας ταξιδεύει νότια κατά το Αιγαίο.
Η Χίος πυρπολήθηκε. Από τους πολιτισμένους καπιταλιστές που νοιάζονται για πράσινη ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια. Από τους τεχνοκράτες πολιτικάντηδες πάσης κατηγορίας, που λένε παρλαπίπες ανάπτυξης.

Το μέλλον της Ελλάδας είναι παρόν στη Χίο. Όποιος έχει αμφιβολία ας κάνει λίγο υπομονή. Η χώρα θα καταστραφεί ολοσχερώς όπως το νησί μου. Θα ανεγερθούν παντού ξενοδοχειακά συγκροτήματα, θα εγκατασταθούν παντού καθρέφτες φωτοβολταϊκών και γιγάντιες ανεμογεννήτριες. Το λέγαμε τόσον καιρό αλλά δεν το είχαμε φανταστεί καθόλου έτσι.
Τη Χίο την αφάνισαν οι πολιτισμένοι άνθρωποι που νοιάζονται για το μέλλον της οικονομίας και μόνο. Οι πολιτισμένοι εγκληματίες με τις γραβάτες, που ταυτόχρονα με τα εγκλήματά τους μας πουλάνε και παραμύθια για  την προστασία του περιβάλλοντος και αγωνιούν δήθεν για το μέλλον του πλανήτη.
Ήδη μας είπαν πως κόστισε 4 εκ. ευρώ η επιχείρηση κατάσβεσης. Σε λίγο θα μας λένε ότι δεν συμφέρει να κάνουμε δασοπυρόσβεση μιας και δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον “στρατηγό άνεμο”, οπότε θα φυλάμε τα χωριά και τις περιουσίες μόνο και ας γίνουνε κάρβουνο όλα τα υπόλοιπα. Ήδη τα κανάλια και οι εφημερίδες πέρασαν το μήνυμα ότι στη Χίο κάηκαν τα πολύτιμα μαστίχια που είναι κατά 80% εξαγώγιμο προϊόν άρα επλήγη σφοδρά η εθνική οικονομία. Για τα πευκοδάση και τον πραγματικό πλούτο του νησιού τσιμουδιά.
Μας είπαν επίσης ξεδιάντροπα ότι αύριο θα έρθει η task force του Ράιχενμπαχ Πασά, απεσταλμένη από την Υψηλή Πύλη του Βερολίνου για να εκπονήσει αναπτυξιακό σχέδιο στην καμένη γη μας.
Μας είπαν ακόμη ότι τα Δασαρχεία θα φύγουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα περάσουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνουν πιο ευέλικτα και να υποστηρίζουν την ανάπτυξη και όχι την στασιμότητα που προκαλεί η προσκόλλησή τους στην προστασία των δασικών ειδών. Σε μερικούς μήνες θα τα περάσουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης (σκέτο) ή θα τα καταργήσουν εντελώς ως δαπανηρά και άχρηστα.
Αυτή είναι η πατρίδα μας αγαπητοί αναγνώστες. Τις τελευταίες μέρες έχετε κατακλύσει κυριολεκτικά σε επισκέψεις αυτό το σάιτ και με έχετε συγκινήσει πολύ με τα μέηλ σας. Άνθρωποι άγνωστοι που νιώθουν τον πόνο του άλλου. Σας ευχαριστώ ξανά και σας γράφω όλα αυτά για να έχετε κατά νου τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα στα μέρη σας.
Η Χίος ήτανε ένας παράδεισος που είχε γλιτώσει από την λαίλαπα της τουριστικής ανάπτυξης των περασμένων δεκαετιών επειδή οι Χιώτες είχαν πόρους από τη θάλασσα και δεν στράφηκαν προς τον τουρισμό. Αυτός ο παράδεισος έγινε κόλαση για να αλλάξει η χρήση γης και να ξεπουληθεί. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα σήμερα. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να ζήσουμε πουθενά παρά μόνο σε κλουβιά στις πόλεις όπου θα μας φυλάνε με μπάτσους σε κάθε τετράγωνο και θα μας έχουν σκλάβους για φθηνή εργασία. Μην έχετε καμιά αμφιβολία γι αυτό. Ήδη η μισή Ελλάδα ζει έτσι. Δεν θα μείνει κανείς να νιώθει έστω και στιγμές ελευθερίας.
Προσωπικά ζω ακριβώς σαν το μυρμήγκι. Και τους ενοχλώ ακόμα κι εγώ. Και καταστρέφουν τον τόπο μου, τον βιότοπό μου για να μην έχω πόρους ζωής αλλά να τους εκμεταλλευτούν όλους αυτοί. Οι πολιτισμένοι άνθρωποι, οι αστοί του καπιταλισμού που νοιάζονται για το περιβάλλον, για την πράσινη ανάπτυξη για το μέλλον του πλανήτη στον οποίον φέρνουν τα παιδιά τους. Αυτές τις μέρες νιώθω σαν άγριο ζώο που καταστρέφεται ο βιότοπός του και απειλείται η ύπαρξή του από την ανθρώπινη ηλιθιότητα, δίχως να καταλαβαίνει το άμοιρο γιατί γίνονται όλα αυτά.
Το μέλλον φίλοι και φίλες προδιαγράφεται ζοφερό. Δεν σταματάει με τίποτα ο κατήφορος του ανθρώπου και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σ’ αυτόν. Βαστάει την ολυμπιακή σημαία της παρακμής της ανθρωπότητας.
Σε λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου θα πάνε οι εκλεκτοί της κοινωνίας και θα ψηφίσουν θετικά στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε πριν λίγο καιρό η πολυεθνική, για να γεμίσει τη Χίο ανεμογεννήτριες. Με την κάψα της πυρπόλησης ακόμα ζωντανή, το νησί θα δοθεί βορά στην πολυεθνική της πράσινης ανάπτυξης.
Κουράστηκα να φωνάζω τα αυτονόητα.
Γιάννης Μακριδάκης
http://yiannismakridakis.gr/?p=1417
-----
Ενημέρωση δράσης
1. Περισσότερα από 100 μέηλ έχουν ήδη αποσταλεί στον προσωπικό λογαριασμό του Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την αναστολή της επένδυσης ΒΑΠΕ στο νησί, την αρνητική γνωμοδότηση και την απόσυρση της ΜΠΕ του έργου Αιγαία Ζεύξις.
Όποιος θέλει να στείλει μέηλ στο:
k.ganiaris@chios.pvaigaiou.gov.gr
με κρυφή κοινοποίηση και στο akridaki@gmail.com για να έχουμε μια εικόνα της πίεσης που ασκούμε όλοι μαζί.
---
Το κείμενο που στέλνουμε:
“Προς Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κ. Γανιάρη
Μετά από την βιβλική καταστροφή που υπέστη η Χίος από την πυρκαγιά σάς ζητώ να γνωμοδοτήσετε αρνητικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Αιγαία Ζεύξις”. Τα δεδομένα των περιβαλλοντικών συνθηκών του νησιού κατά την περίοδο που εκπονήθηκε η εν λόγω μελέτη ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά που ισχύουν σήμερα. Ως Έλληνας πολίτης αιτούμαι να ζητήσετε την απόσυρση της μελέτης ως μη ισχύουσα πλέον υπό τις σημερινές περιβαλλοντικές συνθήκες του νησιού. Το νησί χρειάζεται προστασία και όχι γιγαντιαίες επενδύσεις.
Ευχαριστώ”
2. Επίσης συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στην επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτο με το ίδιο αίτημα. Πλησιάζουν ήδη τις 500 οι υπογραφές. Καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα παρακαλούνται να γράφουν την ιδιότητά τους όταν υπογράφουν για να μην γίνονται λάθη και παραλήψεις διότι συντάσσεται και ειδική λίστα με τις υπογραφές τους:
http://www.ipetitions.com/petition/epistoliypeka/
3. Έχει ήδη καταρτιστεί λίστα υποστήριξης της Χίου και του αιτήματος για αναστολή κάθε μεγάλης επένδυσης στο νησί, από καλλιτέχνες και άλλους επώνυμους (http://www.kinima18.gr/?p=30). Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει οι κάτωθι:
Δημήτρης Αποστολάκης τραγουδοποιός Χαίνηδες
Αχιλλέας Κυριακίδης μεταφραστής λογοτεχνίας/συγγραφέας
Δημήτρης Νόλλας συγγραφέας
Δημήτρης Σωτάκης συγγραφέας
Αλέξης Σταμάτης συγγραφέας
Γιάννης Λαπατάς σκηνοθέτης
Ελένη Λαδιά συγγραφέας
Εύα Καραϊτίδη εκδότρια
Όλια Λαζαρίδου ηθοποιός
Αλέξης Ζήρας συγγραφέας Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων
Παντελής Θαλασσίνός τραγουδοποιός
Έβης Χρήστου εικαστικός
Γιάννης Μακριδάκης συγγραφέας
Μιχάλης Μακρόπουλος συγγραφέας
Θωμάς Κοροβίνης συγγραφέας
Λίνα Φυτιλή συγγραφέας
Σοφία Κολοτούρου ποιήτρια
Σπύρος Γεωργάς ζωγράφος
Μίτσυ Ακογιούνογλου μουσικός
Κώστας Αρκουδέας συγγραφέας
Χριστίνα Μόραλη κεραμίστρια
Θανάσης Τσίρος συνθέτης στιχουργός
Μαρλένα Πολιτοπούλου συγγραφέας
Βενετία Μακρυνώρη ποιήτρια
Λυδία Θεοχάρη ηθοποιός
Χρυσούλα Χρήστου ηθοποιός
Νίκος Λαμπρόπουλος εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση
Κώστας Λεμονίδης, τραγουδιστης
Βάλη Τσιρώνη , ποιήτρια
Εφη Μαχιμάρη, συγγραφεας
Πάνος Καπώνης, ποιητης
Βασίλης Ρούβαλης, ποιητής
Διονυσης Μαρινος, συγγραφεας
Κωνσταντινος Θεοφανέλλης, συγγραφεας
Πόλυ χατζημανωλάκη, συγγραφέας
κώστας Σφενδουρακης, ζωγραφος
Φωτίου Μαρια, τραγουδίστρια
Νίκος Τακόλας, συγγραφεας
Θέμης Δημητρακόπουλος μεταφραστής
Νίκος Αραπάκης συγγραφέας
Χριστόφορος Κάσδαγλης συγγραφέας-δημοσιογράφος
Χρήστος Φασούλας δημοσιογράφος
Μαρία Πισιώτη, ποιήτρια
Ελένη Τραίου, δημοσιογραφος
Μάκης Δεληπέτρος, δημοσιογράφος
Κατερίνα Νικολοπούλου, δημοσιογράφος
Μαρία Μανολέλη, δημοσιογράφος
Χαρά Φράγκου σκηνοθέτης
Άκανθος ζωγράφος
Βασίλης Αμανατίδης ποιητής μεταφραστής
Μαρία Τσιράκου ποιήτρια
Τάκης Φάβιος, τραγουδοποιός,
Κατερίνα Γεωργίου, δημοσιογράφος
Χρήστος Βαλαβανίδης ηθοποιός/σκηνοθέτης
Χρίστος Καλλίτσης δημοσιογράφος/σκηνοθέτης
Δημήτρης Ταλιάνης, εκδόσεις Τοπίο
Ιωάννα Φραγκιά, συγγραφέας
Ιωάννα Αβραμίδου, μεταφράστρια
Τόλης Νικηφόρου, ποιητής και πεζογράφος
Βασίλειος Χριστόπουλος συγγραφέας
Αγνή Πλάτση δημοσιογράφος
Σπύρος Δερβενιώτης σκιτσογράφος
Παναγιώτης Κελάνδριας πανεπιστημιακός/τραγουδοποιός
Άννα Χατζησοφιά συγγραφέας/ηθοποιός
Αναστάσιος Πετρόπουλος ηθοποιός
Κωστής Ζευγαδέλης συνθέτης
Γεωργία Λαιμού δημοσιογράφος
Χρήστος Αρώνης σκηνοθέτης
Ναταλία Ρασούλη μουσικός/τραγουδίστρια
Ιωσήφ Πολυζωίδης ηθοποιός
Κρυσταλία Πατούλη δημοσιογράφος
Καίτη Ηλιοπούλου στιχουργός
Δημήτρης Δρόσος ηθοποιός
Αλέξανδρος Ντερπούλης συγγραφέας
Θέσια Παναγιώτου συνθέτις/ραδιοφ. παραγωγός
Γιάννης Ευθυμιάδης ποιητής
Κώστας Γκέτσης δημοσιογράφος εκδότης εφημερίδας “Η Γνώμη” Αρτας
Χρύσα Πανταζή δημοσιογράφος/ποιήτρια
Μαρίνα Αργυρίδου ηθοποιός
Σούλα Σιδέρη εικονολήπτης
Ιωάννης Τρύφωνας μουσικός
Κική Δημητριάδη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Καθηγητής Γ. Φρέρης Αντιπρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Α.Π.Θ.
Μικαέλα Κεφαλογιάννη χορεύτρια/ηθοποιός
Στρατής Βογιατζής κινηματογραφιστής/φωτογράφος
Νίκος Παπακωνσταντίνου μεταφραστής
Στέλλα Μελιγκουνάκη φωτογράφος
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Υδρας
Φωτεινή Παπαχριστοπούλου ηθοποιός/θεατρολόγος

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται

---
Ενημέρωση για τις δράσεις :http://www.kinima18.gr/
---
Ενημέρωση 23 Αυτούστου ώρα 14.00


Τα μέηλ για καταψήφιση της ΜΠΕ που έχουν φτάσει στο προσωπικό μέηλ του Αντιπεριφερειάρχη Γανιάρη είναι αυτή τη στιγμή πάνω από διακόσια (200)
Η ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΕΚΑ Λιβιεράτο για απόσυρση της ΜΠΕ και ακύρωση κάθε σχεδίου επενδύσεων στη Χίο αριθμεί περίπου 750 υπογραφές μέχρι στιγμής
Η λίστα των επωνύμων (καλλιτεχνών και άλλων) που υποστηρίζουν το αίτημα ολοένα και μεγαλώνει. Τα ονόματα μπορείτε να τα δείτε εδώ: http://www.kinima18.gr/?p=30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου