Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ως λάφυρο...

Ο πρόεδρος του Eurogroup, δηλαδή ένα πρόσωπο με κορυφαία θεσμική ιδιότητα, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλαδή ένα άλλο πρόσωπο με κορυφαία θεσμική ιδιότητα, ερωτηθείς τι λέει για την περιβόητη επιμήκυνση του Μνημονίου, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της τρόικας και περιμένει την έκθεσή της.
Η τρόικα δεν έχει αυθύπαρκτη θεσμική οντότητα. Και οι συντάκτες της έκθεσης είναι υπάλληλοι, "μερικής απασχόλησης και υψηλής αμοιβής", όπως εύστοχα είχε περιγράψει στην Ευρωβουλή Άγγλος ευρωβουλευτής.
Αύριο ο κ. Σαμαράς θα πάει στη Μέρκελ και μετά στον Ολάντ. Οι ξένοι ηγέτες έχουν πολιτική νομιμοποίηση να εκπροσωπούν τη χώρα τους, δεν διαθέτουν όμως καμιά εξουσιοδότηση να υποκαθιστούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναβίωση του Διευθυντηρίου δεν λύνει, αντιθέτως επιδεινώνει τα προβλήματα συνοχής και επιβίωσης της Ευρωζώνης.

Η Ε.Ε. επί δεκαετίες λειτουργούσε, βεβαίως με βάση τους συσχετισμούς, ως χώρος διαπραγμάτευσης. Και τώρα συρρικνώνεται, μεταλλάσσεται σε ζώνη γερμανικής κυριαρχίας, σε χώρο επιβολής των πολιτικών που προωθούν οι επιθετικοί κύκλοι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Σε μια διμερή συνάντηση με τη Μέρκελ, τι μπορεί να αξιώσει, να διαπραγματευτεί ή, έστω, να ψελλίσει ο Σαμαράς, ο οποίος μοιάζει ως λάφυρο στον ρωμαϊκό θρίαμβο, ως υποτελής της αυτοκρατορίας; Δεν διενοήθη ο Έλληνας πρωθυπουργός να ξεκινήσει ανάποδα την ευρωπαϊκή του πορεία, αναζητώντας κατανόηση και συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ας μην αδικούμε τον πρωθυπουργό. Γνωρίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Αυτό είναι το τίμημα της πρωθυπουργοποίησής του. Πρέπει να εφαρμόσει, με το μαστίγιο και το καρότο, το Μνημόνιο και τις πολιτικές που εκποιούν τη δημόσια περιουσία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή. Τα περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν τα εννοεί. Άλλωστε στη δήλωσή του η αναφορά στη φοροδιαφυγή ήταν ατάκτως ερριμμένη στην ίδια πρόταση με την αναφορά στη "λαθρομετανάστευση"!
Γι' αυτό κατανοούμε και τις επιθέσεις που, έστω συγκαλυμμένα, έκανε κατά των αντιμνημονιακών δυνάμεων, παρόντος του πραίτορα Γιούνκερ. Ο κύριος εχθρός της κυβέρνησης είναι η πολιτική που ακολουθεί. Ας μην αιτιάται άλλους για την πολιτική χρεωκοπία της. Ας μην ψάχνει για... νέου τύπου εφεδρεία προκειμένου να αναστηλώσει τη χαμένη αξιοπιστία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου