Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ετοιμάζονται για Ε.Ε. χωρίς ευρώ

ΕΘΝΟΣ
Αίσθηση προκάλεσε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", της κορυφαίας εφημερίδας του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου: "Οι τράπεζες εξοπλίζονται για την Ημέρα Χ. Προετοιμασίες για κατάρρευση της Ευρωζώνης. Μεγάλος σκεπτικισμός εξαιτίας της Ελλάδας!".
Η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" είναι φυσικά συντηρητική εφημερίδα του κατεστημένου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι "Μπιλντ" να γράφει εντυπωσιοθηρικά κατασκευασμένα ψέματα και ανοησίες. Από τη στιγμή που γράφει κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο πως η κατάσταση είναι σοβαρή.

"Στις μεγάλες γερμανικές τράπεζες και επιχειρήσεις περιφέρεται η ανησυχία ότι το ευρώ θα διαλυθεί", είναι η πρώτη κιόλας φράση του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ. "Περίπου το ένα τρίτο των ηγετικών δυνάμεων των γερμανικών επιχειρήσεων θεωρεί πιθανό ότι το ευρώ θα μπορούσε να διαλυθεί σε ευρώ του Βορρά και ευρώ του Νότου", δηλώνει στην εφημερίδα ο Αλεξάντερ Ρόος, στέλεχος εταιρείας συμβούλων η οποία ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις στον τομέα της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών επιχειρηματιών πιστεύει ακόμη ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται σοβαρά πλέον και για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κοινού νομίσματος.
"Όλα τα σχέδια είναι έτοιμα στο συρτάρι", δηλώνει στην εφημερίδα τραπεζίτης που δεν κατονομάζεται.
(...)

Επιχειρήσεις βγάζουν τα λεφτά έξω κάθε... νύχτα

Ελάχιστοι απλοί Έλληνες πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι σούπερ μάρκετ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εφοπλιστές και άλλες μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάθε βράδυ -και εννοούμε κυριολεκτικά κάθε βράδυ, με την πλήρη σημασία των λέξεων!- στέλνουν όλες τις εισπράξεις της ημέρας στο... εξωτερικό!
Το σοκ γενικεύεται, καθώς το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ακόμη και στην Ιταλία εσχάτως! Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι αμύνονται έναντι περίπτωσης επιστροφής κάποιας χώρας του Νότου της Ε.Ε. σε εθνικό νόμισμα, αδιαφορώντας βεβαίως για το ότι με τον τρόπο αυτόν υποσκάπτουν πλήρως την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ, 30.8.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου