Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Πώς θα διπλασιάσουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ

Θα ξεπεράσουν, όπως όλα δείχνουν, ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ τα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες την τριετία 2012 - 2014, ενώ δεν αποκλείεται στο χειρότερο -και πάντως όχι απίθανο- σενάριο να φθάσουν ακόμη και τα 22 με 22,5 δισ. ευρώ!
Δημοσιονομικός εκτροχιασμός με κάλυψη -ήδη στο επτάμηνο- του 93,4% του ετήσιου στόχου για το έλλειμμα!
Την ίδια ώρα που συζητούνταν χθες στο υπουργείο Οικονομικών ορισμένες πτυχές των μέτρων (όπως λ.χ. των "ισοδύναμων" για τα ειδικά μισθολόγια), το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωνε μια «μαύρη τρύπα» των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού διευρυμένη το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου στα 2,24 δισ. ευρώ, καθώς το ποσό των εισπράξεων περιορίστηκε στα 25,8 δισ. ευρώ έναντι δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Αυτό σημαίνει πως μια ενδεχόμενη απόκλιση του προϋπολογισμού περί τα 2,5 δισ. με 3 δισ. ευρώ θα προστεθεί αμέσως στα μέτρα περικοπής δαπανών της διετίας 2013 - 2014, τα οποία σημειωτέον έχουν ήδη αυξηθεί από τα αρχικά 11,5 δισ. ευρώ στα 13,5 δισ. ευρώ, καθώς, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για να επιτύχει τους στόχους της και να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων από τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα.

Με βάση τα παραπάνω, το ποσό των μέτρων περικοπής δαπανών για τη διετία 2013 - 2014 θα ανέλθει ακόμη και σε 16,5 δισ. ευρώ, στο οποίο ποσό όμως θα πρέπει να προστεθούν και οι προβλεπόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα υπερβαίνουν σαφώς τα 2 δισ. ευρώ και θα αγγίζουν, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας το συνολικό πακέτο μέτρων στα 18,5 με 19,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν προστεθούν και τα ύψους 3 δισ. ευρώ μέτρα του 2012, τότε η λιτότητα για την τριετία 2012 - 2014 ισούται με το "αστρονομικό" ποσό των 22,5 δισ. ευρώ, εις βάρος των πολιτών και προς όφελος πρωτίστως της ύφεσης που με τέτοιου είδους μέτρα περιορισμού εισοδημάτων και ζήτησης είναι βέβαιο ότι θα εκταθεί χρονικά και πέραν του 2016.

Στα ύψη το έλλειμμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού
Αναφορικά με την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, τα οριστικά στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 τα οποία δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι το έλλειμμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα ύψη, καθώς ανήλθε σε 13,2 δισ. ευρώ και έφθασε ήδη από τα τέλη Ιουλίου το 93,4% του προβλεπόμενου για όλο το 2012 ελλείμματος (14,14 δισ. ευρώ)! Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε λόγω της υφεσιακής μνημονιακής πολιτικής να καταβάλει επιπλέον δαπάνες (επιδόματα ανεργίας, μειωμένες εισφορές από ανέργους, κ.λπ.), αλλά και λόγω του δανειακού πακέτου να καταβάλει αυξημένα ποσά επιχορηγήσεων για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων σε ρευστό, οι οποίες προέκυψαν μετά τη σημαντική μείωση των αποθεματικών τους εξαιτίας του «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων τους. Αναγκάστηκε να πληρώσει υπέρογκα ποσά τόκων για την αποπληρωμή ομολογιούχων που συμμετείχαν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους - PSI (μόνο εφόσον στο ότι έπεσε «μαχαίρι» στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιδείνωση της ύφεσης, μαζί με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου και την άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες αποφεύχθηκε μια ολέθρια έκρηξη του ελλείμματος).

Υπέρβαση κατά 1,4 δισ. των δαπανών
Το αποτέλεσμα ήταν οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού να υπερβούν τα προβλεφθέντα όρια περίπου κατά 1,4 δισ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού διογκώθηκε στα 2,24 δισ. ευρώ, με το ποσό των εισπράξεων να φθάνει στα 25,8 δισ. ευρώ από 28 δισ. ευρώ που ήταν ο δημοσιονομικός στόχος.
Αναλυτικότερα, στα 2.241 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η «μαύρη τρύπα» των εσόδων στο επτάμηνο του έτους, καθώς οι καθαρές εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25,84 δισ. ευρώ έναντι των 28.081 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί ως αναθεωρημένος στόχος. Η υστέρηση στα έσοδα διευρύνεται στα 2,8 δισ. ευρώ (εισπράξεις 27.637 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 30.438 εκατ. ευρώ) όσον αφορά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, στον οποίον συμπεριλαμβάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η μεγάλη απόκλιση στα έσοδα οφείλεται πρωτίστως στην υστέρηση των εισπράξεων φόρου εισοδήματος (κατά 1.397 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 686 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης (ειδικά στον ΦΠΑ η υστέρηση ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ), αλλά και στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου