Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ

Με ναρκοπέδιο μοιάζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή “έκρηξη” της Αν. Διαμαντοπούλου κατά του Ευ. Βενιζέλου για τις αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ, αλλά και μετά το διάβημα του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ζήτησε “διαφάνεια” στο επιχειρούμενο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Σαν να μην έφταναν αυτά, σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ευ. Βενιζέλο φέρεται να κινείται και ο προκάτοχός του, Γ. Παπανδρέου.
Αν. Διαμαντοπούλου κατά Ευ. Βενιζέλου για τις αλλαγές στον νόμο των ΑΕΙ, σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει και ο Γ. Παπανδρέου
Τα πράγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οξύνθηκαν τόσο πολύ, ώστε καλλιεργήθηκαν σενάρια ακόμη και για τη διαγραφή της πρώην υπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος όντως δέχθηκε εισηγήσεις προς την κατεύθυνση της λήψης διοικητικών μέτρων κατά της Αν. Διαμαντοπούλου, καθώς υψηλόβαθμα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ παραδέχονταν χθες την έντονη ενόχληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


“Συμβιβασμός με συντεχνίες”
Είχε προηγηθεί μια άκρως επιθετική δήλωση κατά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, εκ μέρους της Αν. Διαμαντοπούλου, για το “ξήλωμα” του νόμου που είχε φτιάξει για τα ΑΕΙ, ο οποίος... παρολίγον να οδηγήσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε λουκέτο.
Στη δήλωσή της, η πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “συμβιβάζεται με τις συντεχνίες και παρωχημένες (δήθεν προοδευτικές) κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για τις παθογένειας των ΑΕΙ”.
“Οι κυβερνητικές προτάσεις αποτελούν συμβιβασμό με τις συντεχνίες και παρωχημένες (δήθεν προοδευτικές) κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για παθογένειες των ΑΕΙ. Η κοινή λογική, που επιτάσσει ένας νόμος πρώτα να εφαρμόζεται και στη συνέχεια, αν και όπου χρειάζεται, να βελτιώνεται, έχει απλά τεθεί στο περιθώριο”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Αν. Διαμαντοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας “αρχίζει το ξήλωμα μιας από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που δεν επιβλήθηκε από το Μνημόνιο ούτε από την τρόικα”.
“Η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία”, συνέχισε η πρώην υπουργός, εξαπολύοντας μύδρους -μεταξύ άλλων- και κατά του ΠΑΣΟΚ, αφʼ ης στιγμής μετέχει και στηρίζει την κυβέρνηση.

Υπονοούμενα για “νέο κόμμα”
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο ΠΑΣΟΚ εκνευρίστηκαν και από την τελευταία φράση της δήλωσης Διαμαντοπούλου, καθώς συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου την εξέλαβαν ως “απειλή” ότι η πρώην υπουργός θα αναζητήσει το πολιτικό μέλλον της εκτός ΠΑΣΟΚ. “Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας , αυτή τη κρίσιμη ιστορικά στιγμή, που θα ανοίξουν τους δρόμους που χρειάζεται η χώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά η πρώην βουλευτής, σε μια συγκυρία που φήμες τη θέλουν να προβληματίζεται για το αν θα συνεχίσει την πολιτική στο ΠΑΣΟΚ ή αν θα συμμετάσχει στα σενάρια περί νέου “μεταρρυθμιστικού” και “εκσυχρονιστικού” κόμματος.

Ενστάσεις Χρυσοχοΐδη
Εκτός των αντιρρήσεων Διαμαντοπούλου, τις ενστάσεις του για την όπως - όπως μεταβίβαση της “καλής” Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς εξέφρασε χθες και ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο πρώην υπουργός ζήτησε και συναντήθηκε με τον Ευ. Βενιζέλο, ώστε να τού εκθέσει ορισμένα “ερωτήματα και ζητήματα διαφάνειας” -όπως σημείωσε με ανακοίνωσή του- για τις αποκρατικοποιήσεις. “Ορισμένες πτυχές του θέματος των αποκρατικοποιήσεων που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας γεννούν ερωτήματα και εγείρονται ζητήματα διαφάνειας”, τόνισε ο πρώην υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, "σοκαρισμένοι" δηλώνουν για το όπως-όπως ξεπούλημα της "καλής" Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στους κόλπους της Κ.Ο. του Κινήματος και μένει να φανεί πόσοι θα εκδηλώσουν τις αντιρρήσεις τους στην κυβερνητική πρωτοβουλία.

Σε τροχιά σύγκρουσης
Την ίδια στιγμή, την πρόθεσή του να συγκρουστεί με τον Ευ. Βενιζέλο, εφόσον όντως αλλάξει ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, αφήνουν να διαφανεί στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, φέρεται αποφασισμένος να πάρει και τον λόγο στη Βουλή, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις επιχειρούμενες αλλαγές του υπουργού Παιδείας, Κων. Αρβανιτόπουλου. Ερώτημα αποτελεί αν οι διαφωνίες Παπανδρέου θα εκφραστούν και διά της ψήφου του, κάτι που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Ευ. Βενιζέλο.
Βεβαίως, εκτός του πρώην πρωθυπουργού, σοβαρό πρόβλημα στην υπεράσπιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας έχουν τόσο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Χριστοφιλοπούλου, όσο και η "πορτ παρόλ" του κόμματος, Φ. Γεννηματά. Αυτό διότι, ενόσω ήταν υπουργός η Αν. Διαμαντοπούλου, αμφότερες οι κ.κ. Χριστοφιλοπούλου και Γεννηματά είχαν ενεργό εμπλοκή στην κατάρτιση του νόμου και τον υπερασπίστηκαν θερμά, καθώς ήταν υφυπουργός και αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου