Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Παρίσι, Ρώμη, τράπεζες: Δεν συμφέρει κανέναν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Νέες πιέσεις με επίκεντρο την επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας ασκεί από χθες το Βερολίνο, διεψεύδοντας όμως παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, την κινδυνολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας ότι τα κρατικά ταμεία αδειάζουν. Εντυπωσιακή, παράλληλα, είναι η μεταστροφή των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που υπογραμμίζουν τώρα τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Με την επόμενη δόση εκβιάζει το Βερολίνο, αν και παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση ταμιακή ανάγκη
Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα "δεν έχει αυτή την περίοδο ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση" και επομένως η καθυστέρηση της επόμενης δόσης "για μερικές εβδομάδες" δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Νωρίτερα πάντως είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν στα τέλη Ιουνίου τη δεύτερη δόση του πακέτου, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για την ευρωζώνη και τη διεθνή οικονομία ενδεχόμενη απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ υπογράμμιζαν μια σειρά οικονομικοί παράγοντες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα εκτίμησε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη "θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία" καλώντας την Ε.Ε. να δημιουργήσει επειγόντως μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Il Sole 24 Ore" χαρακτήρισε "εσφαλμένη" την αντίληψη ότι μια τέτοια εξέλιξη "δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες", για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εκτίμησε ότι αυτό "θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας" εξαιτίας της μετάδοσης και συνέστησε στην Ευρωζώνη να υιοθετήσει μια "πιο ρεαλιστική προσέγγιση" ως προς τη λιτότητα αποδοκιμάζοντας την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα.
Παράλληλα σε στροφή 180 μοιρών υποχρεώθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκαλέσει κλίμα πανικού με τη δήλωσή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Χθες υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του αυτές "παρερμηνεύτηκαν" και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απόλυτη προτεραιότητα.
Βολές κατά της γερμανικής εμμονής με τη λιτότητα εκτόξευε ταυτόχρονα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προσβλέποντας σε μια "θετική εξέλιξη για την Ελλάδα" και κατά συνέπεια για την Ευρώπη. "Το να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από τη Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" σημείωσε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρναν χρόνια για να υλοποιηθούν και τόνισε: "Η Ελλάδα υπόκειται στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το να χάνεις την κυριαρχία σου διότι άλλοι σου λένε ότι σου δίνουν τα λεφτά αλλά αποφασίζουν αυτοί και όχι εσύ είναι μια φοβερή ταπείνωση". Κάλεσε τους "πιο Τεύτονες από τους Ευρωπαίους" να "σταματήσουν να δίνουν διαταγές" και την Ελλάδα να επιμείνει στα μέτρα λιτότητας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα ευρωομόλογα "πρόκειται να υιοθετηθούν, έστω και αν αυτό δεν συμβεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας σε οικονομικά θέματα Φιλίπ Αγκιόν υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του ότι, αν οι Γερμανοί "συνεχίσουν να τιμωρούν τους Έλληνες, τελικά "θα αυτοτραυματιστούν". Τόνισε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας "θα κόστιζε πολύ, πολύ ακριβά" και ζήτησε να δοθεί στους Έλληνες περισσότερος "χώρος να ανασάνουν".
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναφέρεται σε σχέδιο έξι σημείων της γερμανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το περιοδικό "η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στα κλονισμένα από την κρίση κράτη της Ευρωζώνης. Έτσι, με φορολογικές ελαφρύνσεις και λιγότερο αυστηρές ρυθμίσεις, θα μπορούσαν τα κράτη να προσελκύσουν επενδυτές".
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η πρόταση αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου έξι σημείων, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προς συζήτηση για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Το περιοδικό σημειώνει επίσης πως οι χώρες που διέρχονται κρίση θα πρέπει να δημιουργήσουν ιδρύματα τύπου Treuhand κατά το γερμανικό πρότυπο ή ταμεία ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να πωλήσουν τις πολυάριθμες δημόσιες επιχειρήσεις τους.
Τέλος, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου ZDF αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, το 60% επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έναντι 49% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στη σχετική έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο. Την παραμονή της χώρας μας επιθυμεί το 31% των ερωτηθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου