Τρίτη 29 Μαΐου 2012

δημοσκοπηση ALCO

ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALCO ΓΙΑ ΤΟ NEWSBOMB
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα του «newsbomb x-ray by alco» Μαΐου: Οι δύο ηγετικές φυσιογνωμίες και η πόλωση γύρω από αυτές
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ

Θεαματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η Alco για λογαριασμό του newsbomb.gr κατά το μήνα Μάιο. Δύο είναι τα βασικά νέα χαρακτηριστικά: αφενός, αναδεικνύονται δύο ισχυρές ηγετικές φυσιογνωμίες, αφετέρου καταγράφεται μεγάλη πόλωση μεταξύ τους.
Ο Αντώνης Σαμαράς, από τη μία πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη είναι οι προσωπικότητες που δείχνουν ότι διαθέτουν όλα τα προσόντα για να κυριαρχήσουν στο πολιτικό τοπίο της χώρας, το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ τους, καταγράφεται έντονη πόλωση, καθώς ο καθένας συσπειρώνει κοινωνικές και πολιτικές ομάδες –ακόμη και μερικές που δε θα περίμενε κανείς- πίσω από τους δύο βασικούς ιδεολογικούς, όπως διαμορφώνονται, πόλους: «επαναδιαπραγμάτευση» ή «καταγγελία» του μνημονίου.
Αναλυτικά, τα στοιχεία της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε από 22 έως 25 Μαΐου η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης alco, με 1.000 ερωτηματολόγια, για λογαριασμό του newsbomb.gr και ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, έχουν ως εξής:

4 στους 10: Ιδανικός να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο ο Σαμαράς
gr_samaras_1

Εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Ελλήνων ψηφοφόρων που θεωρούν τον αρχηγό της Ν.Δ. ως ιδανικό για να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο, αφού ο ίδιος είχε από την πρώτη μέρα εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις ως προς της αποτελεσματικότητά του. Συγκεκριμένα, αυτό απαντά στη σχετική ερώτηση του «newsbomb political x-ray by alco» το 36% των ερωτηθέντων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από την εκλογική επίδοση της Ν.Δ. στις 6 Μαΐου. Δεδομένου, αφενός, ότι η εναλλακτική επιλογή στο συγκεκριμένο ερώτημα αφορούσε στην αδυναμία του αρχηγού της Ν.Δ. όπως προκύπτει από την υπογραφή του στη σχετική δεσμευτική επιστολή και –αφετέρου- της ανάδειξης της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου σε κυρίαρχο κριτήριο επιλογής ενόψει της 17ης Ιουνίου το 36% σηματοδοτεί, προφανώς και σημαντική άνοδο των ποσοστών της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Υπ’ αυτό ακριβώς το πρίσμα, το 49% των ψηφοφόρων που θεωρούν τον Αντώνη Σαμαρά ως αδύναμο στο πλαίσιο μιας επαναδιαπραγμάτευσης είναι ποσοστό σαφώς μικρότερο από όσο θα περίμενε κανείς, βασιζόμενος πάντα στη διαμόρφωση των συσχετισμών κατά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
gr_samaras_2
Η θετική κρίση των ψηφοφόρων απέναντι στην παρουσία του Αντώνη Σαμαρά κατά τη μετεκλογική περίοδο και η επιτυχία του να πείσει τον κόσμο ότι είναι αυτός που καλύτερα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο υπογραμμίζεται και από την ανάλυση της άποψης των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος για τον αρχηγό της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πείσει το σύνολο των Ελλήνων που ψήφισαν Ν.Δ. στις 6 Μαΐου! Μόνο το 1% των γαλάζιων ψηφοφόρων τον θεωρεί αδύναμο διαπραγματευτή! Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πείσει και έναν στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ! Μάλιστα, είναι σχεδόν ίδιο το ποσοστό των πράσινων ψηφοφόρων που τον θεωρούν «ιδανικό» με εκείνους που τον θεωρούν «αδύναμο» διαπραγματευτή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι καταγράφονται μη αμελητέα ποσοστά ψηφοφόρων όλων των κομμάτων που χαρακτηρίζουν τον αρχηγό της Ν.Δ. ως «ιδανικό». Ακόμη και το 10% όσων ψήφισαν ΚΚΕ στις 6 Μαΐου χαρακτηρίζει θετικά τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και το 12% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Αριστεράς, το 17% της Χρυσής Αυγής και το 21% των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Χαμηλότερο καταγράφεται, όπως ήταν αναμενόμενο, το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (4%).

«Χρήσιμος ως απειλή ο Τσίπρας»
gr_tsipras_1
Την ώρα που τα ευρήματα της νέας μεγάλης δημοσκόπησης, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας alco και newsbomb.gr, ηχούν ευχάριστα στα αυτιά του Αντώνη Σαμαρά, πολύ θετικά είναι και για τον άλλο μεγάλο πόλο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, το 44% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ως «χρήσιμο, αφού ακόμη και ως απειλή υποχρεώνει τους ξένους να βάλουν νερό στο κρασί τους». Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ακόμη και αν συγκριθεί με την –πρωτοφανή- εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου. Βέβαια, στην περίπτωση Τσίπρα, η διατύπωση του ερωτήματος προφανώς και οδηγεί σε θετικά συμπεράσματα, όμως δεν παραπέμπει ευθέως και σε επιλογή ψήφου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επιτρέπει πιο εύκολα («ακόμη και ως απειλή») να τον χαρακτηρίσουν θετικά και πολίτες που δεν έχουν σκοπό να τον ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου.
Ενδεικτικό, πάντως, της πόλωσης που έχει προκύψει στην ελληνική κοινωνία γύρω από το δίλημμα «επαναδιαπραγμάτευση» ή «καταγγελία», είναι το σχεδόν εξίσου μεγάλο ποσοστό (42%) που θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα ξεκάθαρα ως «απειλή, αφού μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
gr_tsipras_2
Πάντως, στη θετική ανάγνωση του συγκεκριμένου ευρήματος της δημοσκόπησης συμβάλλει σαφώς και η ανά κομματική προέλευση ανάλυση των απαντήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη «χρησιμότητα» του Αλέξη Τσίπρα, έστω και ως απειλής, προσυπογράφει σε κάποιο βαθμό όλο το πολιτικό φάσμα: επτά στους 10 ψηφοφόροι του ΚΚΕ (68%), 4 στους 10 της Δημοκρατικής Αριστεράς, 3 στους 10 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 2 στους 10 του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και το 12% όσων ψήφισαν Ν.Δ. στις 6 Μαΐου. Ισχύει, βέβαια, η επισήμανση ότι η συγκεκριμένη απάντηση δεν παραπέμπει ευθέως και σε επιλογή στην κάλπη, σαφώς όμως και προσθέτει στο πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα.

«Στις 17 Ιουνίου θα ψηφίσουμε πιο αντιμνημονιακά»
gr_antimnimonio
Περισσότεροι Ελληνες εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα είναι πιο αντι-μνημονιακό από τις 6 Μαΐου, έναντι εκείνων που πιστεύουν το αντίθετο. Συγκεκριμένα, το 47% απάντησε πως, μετεκλογικά, ο κόσμος κατάλαβε ότι οι παραδοσιακές επιλογές δεν δίνουν λύση και θα στηρίξει περισσότερο επιλογές που θα καταγγέλλουν το μνημόνιο. Από την άλλη πλευρά, το 43% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της δημοσκόπησης της alco για το newsbomb.gr θεωρεί ότι ο κόσμος ξεθύμανε στις 6 Μαΐου και, πλέον, θα στηρίξει παραδοσιακές επιλογές που δεν θα καταγγέλλουν το μνημόνιο.
Η υπέρ του αντι-μνημονιακού ρεύματος απάντηση ήταν μάλλον αναμενόμενη. Εκείνο που ίσως δεν ήταν αναμενόμενο είναι το προβάδισμά της με τόσο βραχεία κεφαλή έναντι της αντίθετης άποψης. Πρέπει, κατ’ αρχήν, να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του ερωτώμενου σχετικά με το αποτέλεσμα της κάλπης της 17ης Ιουνίου, σαφώς παραπέμπει και στη δική του πρόθεση ψήφου. Αρα, ουσιαστικά, το συμπέρασμα αφορά –σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον- το τι πραγματικά θα βγάλει η κάλπη των επόμενων εκλογών. Η διαπίστωση αυτή μας επιτρέπει να καταγράψουμε μάλλον μια κόπωση του αντι-μνημονιακού ρεύματος, τουλάχιστον σε σχέση με τις αμέσως επόμενες της 6ης Μαΐου ημέρες.
Προφανώς, βέβαια, ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις 17 Ιουνίου είναι μακρύς για να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών, πάντως, καταγράφουν μάλλον μια συσπείρωση του φιλο-μνημονιακού μπλοκ. Αναμένουμε να δούμε πώς –και αν, βέβαια- θα αντιδράσουν οι αντι-μνημονιακοί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ματς αυτό πρέπει να λήξει με νικητή στις 18 Ιουνίου. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να πάει –ξανά- σε παράταση. Διότι, ο «ξαφνικός θάνατος» κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ:ALCO (ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ Ε.Σ.Ρ. 12)
ΕΝΤΟΛΕΑΣ:NEWSBOMB.GR
ΤΥΠΟΣ:ΠΟΣΟΤΙΚΗ (ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΜΕΝΩΝ)
ΔΕΙΓΜΑ:1.000 ΑΤΟΜΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ, ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ:TYXAIA, ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ:ΦΥΛΟ, ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 6ης ΜΑΪΟΥ
ΧΡΟΝΟΣ:22 - 25 ΜΑΪΟΥ 2012
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου