Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Συνεργασία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ κατά μισθών και συμβάσεων!

Στο πλευρό του ΣΕΒ, ενάντια στο κοινό αίτημα εννέα μεγάλων ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα να "παγώσει" τώρα η μετενέργεια, στάθηκε χθες η ΓΣΕΕ τορπιλίζοντας τη σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε "προεκλογική"!
Συμπαιγνία εργοδοτών-πλειοψηφίας ΓΣΕΕ, τορπιλίζει το "πάγωμα" της μετενέργειας
Η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, ήταν ωστόσο αποκαλυπτική της συννενόησης μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ να θέσουν σε "μορατόριουμ" τα αιτήματα των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα και την πρόταση του υπουργού Εργασίας να υπάρξει κοινωνική ειρήνη στην αγορά εργασίας, όταν οι εκβιαστικές μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων φθάνουν τις 1.000 καθημερινά!


Αντ. Ρουπακιώτης: Εγώ δεν πολιτεύομαι...
Ο Αντ. Ρουπακιώτης κατά τη σύσκεψη πρότεινε μορατόριουμ στην εφαρμογή των διατάξεων για τη μετενέργεια και τη μείωση των μισθών, ενώ δήλωσε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό την έγκριση για τη σύγκληση των εθνικών επιτροπών απασχόλησης, αίτημα που απο κοινού προωθούσαν από προχθές ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι "δεν επιχείρησε να προσδώσει κάτι περισσότερο στην πρωτοβουλία του εκτός από ένα πνεύμα παραίνεσης προς τους κοινωνικούς εταίρους να αποφύγουν τις εντάσεις στις εργασιακές σχέσεις έως ότου εκλεγεί η νέα κυβέρνηση", όπως είπε, ενώ ερωτηθείς αν έχει προεκλογικό χαρακτήρα η πρότασή του απάντησε: "Εγώ δεν πολιτεύομαι, αν όμως μια προσπάθεια εργασιακής ειρήνης και προστασίας των εργαζομένων χαρακτηρίζεται ως επικοινωνιακή, δεν έχω κανένα πρόβλημα".

"Διάλογος" με "λευκό χαρτί" για νέες περικοπές...
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε: Επαναλάβαμε τις θέσεις με τις οποίες θα πάμε σε οποιονδήποτε διάλογο, που είναι η αντίθεσή μας στη μείωση του κατώτατου μισθού -πάγια θέση του ΣΕΒ - αλλά και η ανάγκη να συζητηθούν τα θέματα του μη μισθολογικού κόστους και τα βάρη που γονατίζουν τις επιχειρήσεις».
(...) Ο ΣΕΒ δεν χρειάστηκε να ψάχνει την πίσω πόρτα για την τρόικα γιατί έμπαινε θεσμικά από την μπροστινή. Οι συναντήσεις του με την τρόικα ήταν δημόσιες μετά από δική τους πρόσκληση και με ραντεβού που κανόνιζε το υπουργείο Οικονομίας. Και πάντως ο ΣΕΒ δεν κυβέρνησε, δεν διαπραγματεύτηκε και δεν υπέγραψε το Μνημόνιο”.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρ. Ανδρεάδης, που θεωρείται για τα συνδικάτα αρχιερέας της "μαύρης εργασίας" στον κλάδο του τουρισμού, τάχθηκε με δηλώσεις του υπέρ τη διατήρησης της ΕΓΣΣΕ με εξορθολογισμό του μη μισθολογικού κόστους. Ερωτηθείς δε για το εάν ο ίδιος απασχολεί στις επιχειρήσεις του παρανόμως μαθητευόμενους δήλωσε ότι "ο νόμος επιτρέπει την απασχόληση των μαθητευόμενων σε ποσοστό έως και 17%".
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος επέμεινε στα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και αρνήθηκε, όπως υποστήριξε, να μπει σε λογικές μορατόριουμ χαρακτηρίζοντάς τις «εκκλησιαστική παρότρυνση».
Τέλος ο πρόεδρος των Εμπόρων Β. Κορκίδης πρότεινε τον επαναπροσδιορισμό του μισθού στον κλάδο του εμπορίου από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ. "Σκοπός μας πρέπει να είναι να κρατήσουμε τη σύμβασή μας στη ζωή και να εξασφαλίσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται ένας νέος σχεδιασμός της σύμβασης «σε λευκό χαρτί» και «εφʼ όλης της ύλης".

Παναγόπουλος: Παραμύθια!..
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας "δεν έχει αυταπάτες. Η μετενέργεια δυστυχώς είναι νόμος. Και οι νόμοι καταργούνται μόνο με νόμους. Και να δώσει ο οποιοσδήποτε όρκους πίστης στο εργατικό δίκαιο ο κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Οι όρκοι πίστης και οι συμφωνίες κυρίων είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Κι όσοι τους καλλιεργούν λένε ψέματα στους εργαζόμενους.
Αν αυτή η κυβέρνηση ήθελε να βγάλει Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και να καταργήσει τη μετενέργεια, να παγώσει τη μετενέργεια, μακάρι, μακάρι να το έκανε. Όμως δεν έχει αυτή τη θεσμική δυνατότητα γιατί είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Για το άλλο που ρωτήσατε, περί κουκουλοφόρων, είμαι ο πρώτος που μίλησα πολύ καιρό πριν γι' αυτό και έδωσα και στοιχεία και έγγραφα και θέλω να σας πω το εξής: Εργοδοτικά συμφέροντα, εργοδοτικοί κύκλοι από τον τουρισμό, από τις εκδόσεις κι από τις τράπεζες κυρίως ήταν αυτοί που πήγαιναν από την πίσω πόρτα στην τρόικα και υπαγόρευαν αιτήματα και παράλογες απαιτήσεις. Την τελική ευθύνη όμως έχουν αυτοί που νομοθέτησαν αυτές τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Τρόικας και των εργοδοτών".
*Το ΠΑΜΕ, διά του εκπροσώπου του Γ. Πέρου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αποπροσανατολίζουν και λένε ψέματα στους εργαζόμενους, αναδείχνουν προεκλογικά ένα επιμέρους πρόβλημα σε μείζον. Η μετενέργεια μπροστά στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων είναι μια παρωνυχίδα"!
*"Το θέμα της επείγουσας προστασίας μισθών και μετενέργειας μπορούσε και έπρεπε να είχε ήδη λυθεί από τη Βουλή της 6ης Μαΐου" τόνισε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος σχολιάζοντας την άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη με τους κοινωνικούς εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου