Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΦΑΣΟΥΛΙ ΑΝΤΙ ΕΥΡΩ

Πολλά είναι πλέον και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης τα εναλλακτικά κοινωνικά νομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 


Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι άνθρωποι προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες, πληρώνοντας με ένα εικονικό νόμισμα, που καθορίζεται ανά περιοχή.


Στην Πάτρα, τα μέλη του Κέντρου Μελέτης και…


Τεκμηρίωσης του Κοινωνικού Νομίσματος μπορούν να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες με οβολούς


Στον Βόλο, οι εγγεγραμμένοι στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας χρησιμοποιούν την μονάδα ΤΕΜ ενώ το καερέτι (από το τουρκικό gayret, που σημαίνει προσφέρω μικρή βοήθεια σε κάποιον) είναι το νόμισμα των μελών του Τοπικού Δικτύου Ανταλλαγών Λασιθίου.



Στην Αθήνα κυκλοφορούν τα φασούλια και στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το ΚοιΝό.


Έτσι, για παράδειγμα, ένας καθηγητής μπορεί να ανταλλάξει δύο ώρες εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας με ένα κιλό κρέας ή κάτι άλλο. 


Στα περισσότερα ανταλλακτικά δίκτυα, τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρονται κοστολογούνται με βάση το εκάστοτε εναλλακτικό νόμισμα που υιοθετείται ενώ τα μέλη τους κατέχουν έναν λογαριασμό ο οποίος πιστώνεται.


Κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες και να πληρωθεί σε μονάδες του εναλλακτικού νομίσματος. 


Στη συνέχεια, μπορεί να αναζητήσει στο εσωτερικό του δικτύου προϊόντα ή υπηρεσίες που έχει ανάγκη και που προσφέρονται από άλλα μέλη και να τα αποκτήσει πληρώνοντας πάλι με μονάδες του εναλλακτικού νομίσματος.


Η βασική αρχή που διέπει την κυκλοφορία και τη χρήση των κοινωνικών νομισμάτων είναι η αρχή της προσφοράς. 


Στην ουσία πρόκειται για τοπικά δίκτυα πολιτών και επιχειρήσεων, στο εσωτερικό των οποίων τα εγγεγραμμένα μέλη έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται, κοινώς να εμπορεύονται, να αγοράζουν και να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες, δίχως την ανάγκη χρήσης του επίσημου νομίσματος της χώρας στην οποία βρίσκονται.


Κύριος στόχος η ανάδειξη και εδραίωση ενός εναλλακτικού μοντέλου οικονομίας, πιο ανθρώπινου και ηθικού, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αρωγής και προστασίας. 


Σε πρακτικό επίπεδο, η υιοθέτηση εναλλακτικών – κοινωνικών νομισμάτων έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της ανάγκης των πολιτών για χρήματα, τη στήριξη των νοικοκυριών, των ανέργων και των χαμηλόμισθων, τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και της εκμετάλλευσης.


Για το κράτος, οι συναλλαγές αυτές είναι παράτυπες, αφού δεν εισπράττεται ΦΠΑ δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και δεν εμφανίζονται στο εισόδημα των πολιτών ώστε να φορολογηθούν.


Τα εναλλακτικά – κοινωνικά νομίσματα που κυκλοφορούν ανά την υφήλιο παράλληλα και συμπληρωματικά με τα εθνικά ή υπερεθνικά ανέρχονται σε χιλιάδες. 


Το παλαιότερο και σε συνεχή χρήση από τότε που πρωτοεμφανίστηκε είναι το ελβετικό Wir, που δημιουργήθηκε το 1934.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου