Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Τα «πράσινα σπίτια» του μέλλοντος

Από τον Χρίστο Λογαρίδη

Αν σας λέγαμε, ότι μπορείτε να κατασκευάσετε ένα σπίτι απόλυτα οικολογικό, με τέσσερις φορές λιγότερο κόστος από ένα συμβατικό, με 75% λιγότερο κόστος για ενέργεια, απόλυτα αντισεισμικό και 3 φορές περισσότερο ανθεκτικό στην φωτιά, πως θα σας φαινόταν? Αν τώρα σας λέγαμε, ότι αυτό το σπίτι κατασκευάζετε από άχυρα? Όχι, δεν αστειευόμαστε, σε όλο τον κόσμο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χτίζονται σπίτια με πρώτη ύλη το άχυρο. Τα γνωστά straw bales.Τα πρώτα «αχυρόσπιτα», κατασκευάστηκαν στην Νεμπράσκα το 1903, αλλά σε ανασκαφές που έγιναν στην Αίγυπτο, ανακαλύφθηκαν κατασκευές από άχυρο σε αρχαίους τάφους, το οποίο μάλιστα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι ειδικοί, λένε ότι αυτό το υλικό, με καλή συντήρηση, μπορεί να έχει διάρκεια ζωής, πάνω από 9000 χρόνια.
Πώς να φτιάξεις το δικό σου «αχυρόσπιτο»
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των κατασκευών, πέρα από το μικρό κόστος, είναι ο χρόνος κατασκευής. Ένα μικρό σπίτι, μπορεί να χτιστεί από μια οικογένεια μέσα σε μια μέρα. Ο τρόπος είναι πολύ απλός και όλοι μπορούν εύκολα να πάρουν μέρος στην κατασκευή του σπιτιού τους, κερδίζοντας χρήματα. Στην αρχή φτιάχνεται ο σκελετός, συνήθως από ξύλο, για να είναι το σπίτι κατασκευασμένο μόνο με φυσικά υλικά, και μετά τοποθετούνται όπως τα τούβλα τα άχυρα. Η σκεπή πατάει στον σκελετό και όχι στα άχυρα. Όταν τελειώσει η τοποθέτηση τους, στοκάρονται με πυλό και το σπίτι είναι σχεδόν έτοιμο. Το άχυρο είναι τόσο εύκολο να πάρει διάφορα σχήματα, που με ένα αλυσοπρίονο, μπορείς να του δώσεις ότι μορφή ονειρευτείς, να δημιουργήσεις καμπύλες, κυκλικές επιφάνειες, φτιάχνοντας έναν πραγματικά παραμυθένιο χώρο που χαίρεσαι να ζείς.
Τι πρέπει να προσέξεις
Πρώτα από όλα, το άχυρο πρέπει να είναι καλά πιεσμένο. Μετά πρέπει να μην έχει υγρασία, που είναι ένας μεγάλος εχθρός και τέλος να μην έχει έναν τερμίτη που το τρώει. Όταν όμως το άχυρο είναι καλά πιεσμένο, αυτός ο τερμίτης δεν μπορεί να το διαπεράσει. Με καλή συντήρηση, αυτά τα σπίτια ζουν πολύ περισσότερο από τα συμβατικά. Μάλιστα σε περιοχές με βαρύς χειμώνες και μεγάλες βροχοπτώσεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Νέα Σκωτία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Αγγλία, σπίτια τέτοιου τύπου υπάρχουν σε άριστη κατάσταση εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Σεισμοί, φωτιές και καταποντισμοί
Το άχυρο είναι πολύ εύκαμπτο υλικό, με αποτέλεσμα να απορροφά τους κραδασμούς ενός σεισμού. Μάλιστα έχει την ικανότητα, ακόμα και αν δημιουργηθεί ρωγμή στον σκελετό του σπιτιού, να κρατήσει το σπίτι στην θέση του και απόλυτα ασφαλή.
Αν τώρα η κακιά η ώρα φέρει μια πυρκαγιά, όσο και αν φανεί παράξενο, αντέχει 3 φορές περισσότερο από ένα συμβατικό σπίτι. Χρειάζονται πάνω από δυο ώρες μέχρι η φωτιά να διαπεράσει τον τοίχο, την ώρα που ένα συμβατικό σπίτι καίγεται σε λιγότερο από μισή ώρα. Αυτή η αντοχή στην φωτιά, έχει σώσει πολλές ζωές μέχρι τώρα. Ένα άλλο πλεονέκτημα, είναι η απίστευτη ηχομόνωση. Είναι τόσο αποτελεσματική, που σε πολλά σπίτια συμβατικά, σπίτια που για παράδειγμα βλέπουν σε έναν πολυσύχναστο και θορυβώδη δρόμο, γκρεμίζουν τους τοίχους που βλέπουν στον δρόμο και τους φτιάχνουν από άχυρο.
Ας μιλήσουμε για λεφτά
Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου σπιτιού, είναι τέσσερις φορές μικρότερο από ένα αντίστοιχο συμβατικό και κατασκευάζετε τέσσερις φορές πιο γρήγορα. Θεωρούνται τέλεια για ηλιακή ενέργεια και μιλάμε για χώρες που δεν έχουν τον δικό μας ήλιο.
Από την φύση τους τα υλικά κατασκευής, δίνουν δροσιά το καλοκαίρι και θερμότητα τον χειμώνα. Ακόμα και σε ζεστές χώρες, δεν χρειάζεται κλιματισμός. Αποτέλεσμα? 75% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση. Εσύ δηλαδή νιώθεις ζέστη, την ώρα που οι άλλοι παρακαλούν τον Αλογοσκούφη για το επίδομα θέρμανσης που δεν θα πάρουν ποτέ. Αν έχεις μάλιστα οικολογική συνείδηση, αξίζει να μάθεις, ότι σε περίπτωση που γκρεμίσεις αυτό το γλυκό σπιτάκι, το περιβάλλον δεν μολύνεται καθόλου. Σκέψου, ότι αν θάψεις τα υλικά που χρησιμοποίησες, σε έναν χρόνο θα έχουν γίνει ένα με την μαμά γη.
Αν τώρα θέλεις να φτιάξεις το δικό σου πράσινο σπίτι, καλό είναι να μετακομίσεις σε άλλη χώρα. Εδώ δεν δίνουν άδεια, όπως μου κατήγγειλε κάποιος που ήθελε να φτιάξει ένα τέτοιο σπίτι, την ώρα που ακόμα και στην Καλιφόρνια των σταρ, είναι νόμιμα από το 1994. Αν σκεφτείς ότι μόνο στις ΗΠΑ πάνε χαμένοι 200.000.000 τόνοι άχυρο και το συνδέσεις με το χρηματοπιστωτικό μπάχαλο που ξεκίνησε από τα δάνεια για κατοικίες και την οικολογική καταστροφή, έχεις μια σαφή εικόνα του κόσμου που ζείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου