Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μιλάμε για δημοκρατία και δεν ξέρουμε τι είναι η δημοκρατία, με αποτέλεσμα να έχουμε υποταχθεί σε μια διεφθαρμένη κομματοκρατία που μέσα σε λίγες δεκαετίες ρίμαξε μια χώρα με ιστορία χιλιάδων ετών. Δημοκρατία έχουμε όταν μπορεί να ακούγεται και να γίνεται σεβαστή, η φωνή κάθε πολίτη. Η Δημοκρατία έζησε τον 5ο αιώνα π΄χ και πέθανε τον 4ο από τον Μέγα Αλέξανδρο που επέβαλε την βασιλεία του, με αποκορύφωμα την θεοκρατία του Βιζαντίου, τον πόλεμο απέναντι σε κάθε τι Ελληνικό και την απαγόρευση της φιλοσοφίας και το τέλος των τελευταίων φιλοσοφικών σχολών με διάταγμα. Στο Βιζάντιο δεν υπήρχε δημοκρατία, οι άνθρωποι δεν ψήφιζαν, προσκυνούσαν μόνο κάποιον αυτοκράτορα και έναν Θεό, ελπίζοντας στον μεταθανάτιο παράδεισο, αντίθετα με τους Έλληνες που πίστευαν στον άνθρωπο, στην γνώση, τις επιστήμες, τις τέχνες, την δημοκρατία. Κανείς δεν λέει πως η αρχαία δημοκρατία ήταν τέλεια, όμως ήταν ο σπόρος που θα έπρεπε να φροντίσουμε να μεγαλώσει. Δυστυχώς τον αφήσαμε να μαραζώσει και μόνο σαν θαύμα σήμερα υπάρχει στις σκέψεις κάποιων ανθρώπων, σαν τον μεγάλο Κορνίλιο Καστοριάδη.
Όταν η Ευρώπη βγήκε από τον θεοκρατικό μεσαίωνα, το κατάφερε γιατί ανακάλυψε ξανά την αρχαία Ελλάδα, την αρχαία Ελληνική δημοκρατία. Δυστυχώς όμως την ανακάλυψε χωρίς να την κατανοεί πλήρως, με αποτέλεσμα η δημοκρατία να μετατραπεί σε κομματοκρατία. Το γνωστό "ριπάμπλικ" που λένε και οι φίλοι μας και εταίροι μας.
Αν δεν κατανοήσουμε την διαφορά ανάμεσα στην δημοκρατία και την κοματοκρατία, που σήμερα είναι απαραίτητο όσο ποτέ, δεν θα ελευθερωθούμε ποτέ από τα κοματόσκυλα που ξεπουλάνε την πατρίδα μας, δεν θα απαλαγούμε από τον εργατικό μεσαίωνα που μας φέρνουν πιο σκοτεινό από ποτέ, δεν θα νιώσουμε ποτέ ελεύθεροι, ίσοι μεταξύ μας, αλλά και διαφορετικοί.
Γιατί η ουσία της δημοκρατίας είναι η ελευθερία και η ισσότητα των πολιτών, με σεβασμό στην διαφορετικότητα τους.
Ας σκεφθούμε λοιπόν αν θέλουμε δημοκρατία πρώτα, και μετά ας αποφασίσουμε τον τρόπο που θα την φέρουμε ξανά στην ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου