Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Εκλογές: στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου ή στις 13 Μαΐου, του έτους 201Χ

 
 
 
 
 
 
i
 
1 Vote
Quantcast
Γράφει: ο Νίκος Γεωργαντζάς*
Με το νυν άρδην καλλιγραφικό πολιτικό σχηματάκι, το πιό πιθανό είναι οι εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν κάπου μεταξύ του 2017 και του 2019. Όχι γιά καμμία ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αλλά διότι κάποιοι τραπεζίτες θα απαιτήσουν να κρατάμε τα πλέον βασικά προσχήματα νομιμοποίησής του.
Ας θυμόμαστε επίσης πως, αν οι εκλογές μπορούσαν όντως να επιφέρουν κάποια ουσιαστική αλλαγή, τότε θα ήταν ήδη προ πολλού παράνομες. Άρα, κατί τι άλλο από εκλογές είναι που χρειαζόμαστε τώρα στην Ελλάδα.
Τι όμως; Ας πάμε πίσω σε έναν πρωτεργάτη της πολιτικής επιστήμης.
Κατὰ τὸν Ἀριστοτέλη λοιπόν, τὸν μέγιστο εκείνο Έλληνα πανεπιστήμονα καὶ φιλόσοφο:
1) Δημοκρατία δ’ ἐστὶν ὅταν ᾖ κύριον τὸ πλῆθος
2) Δημοκρατικόν ἐστι τὸ κληρωτᾶς εἶναι τάς ἀρχὰς
3) Δὶς τὸν αὐτὸν μὴ ἄρχειν, πρὸ τοῦ πάντας ἐξελθεῖν
Έχει το άρδην καλλιγραφικό πολιτικό σκηνικούλι στην Ελλάδα, έστω και ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά; Όχι βέβαια.
Άρα, είναι το όλον νυν άρδην καλλιγραφικό πολιτικό σχηματάκι που πρέπει να αλλάξουμε στην Ελλάδα και όχι να ζητιανέυουμε εκλογές. Διότι είναι άπρεπον γιά όσες και όσους δηλώνουμε Έλλην και Ελληνίς να ζητιανεύουμε εκλογές, απλά γιά να νομιμοποιήσουμε ξανά το σχηματάκι ΝΔ·ΠαΣοΚ, με τις άρδην καλλιγραφικές του μπλε και πράσινες ανταύγειες.
Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουμε ζήσει την μετάβαση από την δημοκρατία στην ‘α·δημο·κρατία’ και μάλιστα με ‘Παπ·α·δήμο’. Και τώρα έρχεται ακόμα και η αριστερά προς υπεράσπιση της α·δημο·κρατίας με τον Παπ·α·δήμο.

Εκείνο με τον Τοτό το ξέρεις; Τουλάχιστον ο Τοτός δεν πάσχει από τον ισοβισμό της αριστεράς υπέρ των πράξεων του Παπ·α·δήμου…
Ούτε όμως μας αφορά το τι λέει ή το τι δεν λέει ο Σαμαράς της δεξιάς. Ούτε το τι λέει ή το τι δεν λέει ο Κουβέλης ή ο Τσίπρας ή ο Βενιζέλος ή η Διαμαντοπούλου ή η Παπαρήγα. Διότι όλες και όλοι τους, αν και ναι μεν είναι ελληνόφωνοι και ελληνόφωνες, καμμία και κανένας τους δεν είναι πλέον σε θέση να δηλώνει Έλλην ή Ελληνίς.
Μερικοί άνθρωποι ζουν ακόμα στην Ελλάδα. Όλες αυτές και όλοι αυτοί όμως μάλλον ζούν στο ΕΛΛΑΝΤΑ ή ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ ή ΡΑΓΙΑΔΙΣΤΑΝ.
Και μαζύ τους υπάρχουν ακόμα βέβαια πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην ελληνική διασπορά, που πραγματικά νοιώθουν και συχνά δηλώνουν πως ανοίκουν στην αριστερά, στο κέντρο ή στην δεξιά. Είναι πραγματικά δύσκολο γιά έναν θνητό άνθρωπο να αποβάλλει τον κομματικό ψυχισμό του, ειδικά όταν έχει μάθει από μικρό παιδί να σκέπτεται την πολιτική, όχι με όρους αρετής, ηθικής, ομόνοιας και συλλογικής κοινωνικής ευδαιμονίας, αλλά μέσα από αυστηρά κομματικές γραμμές και συμφεροντολογικά τσιτάτα.
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια γιά να δούμε κάποια επιτυχία. Το πρώτο μικρούλι βηματάκι όμως ξεκινάει κάπως έτσι:
Βλέποντας στον καθρέπτη, πρώτα χαμογελάμε στον εαυτό μας με το κεφάλι ψηλά και, ανάλογα με το φύλο μας, επαναλαμβάνουμε 3-5 φορές αργά και δυνατά: “Είμαι Έλλην” ή “Είμαι Ελληνίς”.
Τέρμα λοιπόν η αριστερά, το κέντρο και η δεξιά. Απλά δηλώνουμε “Είμαι Έλλην” ή “Είμαι Ελληνίς”!
Αν μετά από μερικές μέρες εξακολουθείτε να νοιώθετε και να δηλώνετε πως ανοίκετε στην αριστερά, στο κέντρο ή στην δεξιά, τότε ίσως πρέπει πρώτα να πάρετε μία ασπιρίνη (όχι γενόσημο) και μετά να δείτε μία ή έναν ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή. Πάντως αν και όταν επέλθει ίασις, τότε όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη θα σας ευγνωμονεί.
Ευοί Ευάν,
Νίκος Γεωργαντζάς
*****************************************
*Ο Νίκος Γεωργαντζάς είναι Καθηγητής συστημικής δυναμικής στο πανεπιστήμιο Fordham της Νέα Υόρκης. Μιας νέας σχετικά επιστήμης που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία εξέλιξη, τόσο στην Αμερική όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Ν. Γεωργατζάς είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος στον παγκόσμιο οργανισμό συστημικής δυναμικής, έχοντας διατελέσει πρόεδρος του παγκόσμιου σχετικού συνεδρίου, που έγινε στην Αθήνα το 2008. Ο Νίκος Γεωργαντζάς κατατάσσεται στους δέκα κορυφαίους παγκοσμίως επιστήμονες του τομέα του, με δημοσιεύσεις σε σειρά επιστημονικών περιοδικών. Πέρα από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την προώθηση του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει με συνεχή άρθρα-παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου