Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

«Ναι» Ομπάμα σε νέο κούρεμα παρά τις γερμανικές διαφωνίες

Τουλάχιστον πέντε χρόνια θα διαρκέσει η ευρωπαϊκή κρίση, σύμφωνα με δηλώσεις της καγκελάριου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός της, Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στο Στέρνμπεργκ της Γερμανίας. «Όχι» σε νέο κούρεμα λέει η Γερμανία, αλλά αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να αποκαλύπτει πως ο Ομπάμα τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου, συμφωνώντας με το ΔΝΤ.

«Πολλοί επενδυτές δεν πιστεύουν πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας στην Ευρώπη» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «πρέπει να επιδείξουμε αυστηρότητα για να πείσουμε τον κόσμο πως είναι επικερδές να επενδύει στην Ευρώπη».


Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Reinische Post, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος εφόσον έχει νόημα κάτι τέτοιο και βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο πως «ισχύει η υποχρέωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Επιπλέον ο Σόιμπλε αντιτίθεται εκ νέου στο ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος δηλώνει στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει κενό στον γερμανικό προϋπολογισμό. Σημειώνει ακόμη πως δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Ωστόσο ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, καθώς όπως είπε, λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και κάνει σκληρές μεταρρυθμίσει, ενώ παράλληλα σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον ο εν λόγω αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα είναι υπέρ μίας νεάς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους,  συμφωνώντας με το ΔΝΤ, το οποίο συνεχίζει να επιμένει σε νέο κούρεμα χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου