Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ

ΛΙΣΑΒΕΤ ΣΑΧΤΟΥΡΗ

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ

Του Χρίστου Λογαρίδη

Η Δρ. Ελισάβετ Σαχτούρη, διεθνώς αναγνωρισμένη εξελικτική βιολόγος, μελλοντολόγος, συγγραφέας, ομιλήτρια και σύμβουλος σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στο Σχεδιασμό Ζωντανών Συστημάτων, δίνει διαλέξεις - εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Δίδαξε σε αρκετά πανεπιστήμια. Διετέλεσε επιστημονικός συγγραφέας της τηλεοπτικής σειράς HORIZON του BBC, σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για τους αυτόχθονες λαούς. Οργάνωσε τους Εορτασμούς της Γης στην Ελλάδα το 2000. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην εξελικτική βιολογία ως μοντέλο παγκοσμιοποίησης και οργανωτικής αλλαγής. Τα βιβλία της  EarthDance: Living Systems in Evolution, A Walk Through Time: From Stardust to Us, και Biology Revisioned, από κοινού με τον Willis Harman.  www.sahtouris.com και www.ratical.org/lifeweb. mail: elisabet@sahtouris.com


ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ, ΣΑΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ, ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ?

Κατά τη μεταδιδακτορική υποτροφία μου στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μελετούσα τη συγκριτική εξέλιξη του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα, με ενδιέφερε η κατάσταση στον κόσμο, τα πολλά προβλήματα της ανθρωπότητας. Η επιστημονική έρευνα, μου φαινόταν πολύ περιορισμένη στο να μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για τα προβλήματα των ανθρώπων, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους σ’ αυτό τον όμορφο πλανήτη. Διαβάζοντας νέες, πιο ολιστικές θεωρίες για την εξέλιξη των αρχαίων βακτηριδίων (Lynn Margulis), της Γης ως ζωντανό πλανήτη (James Lovelock), άρχισα να διαπιστώνω πώς η αρχαιοελληνική αναζήτηση στα ανθρώπινα ζητήματα μέσω της κατανόησης της βιολογίας – της επιστήμης της ζωής – θα μπορούσε να εκπληρωθεί. Γύρισα στην Ελλάδα στα τέλη του ‘70 μένοντας μέχρι το 1990, εργαζόμενη πάνω σε τέτοιο υλικό. Διαπίστωσα πώς η κοινωνικοπολιτική και οικονομική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους  - ειδικά η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης – ακολουθούσε πρότυπα που καθορισμένα πολύ καιρό πριν στην βιολογική εξέλιξη.

ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ  ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ, ΣΑΝ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΜΕ. ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ.

Δύο πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής της Γης. Υπήρχαν μόνο βακτηρίδια – οι πιο αρχαίοι μας πρόγονοι. Κάλυψαν την επιφάνεια της Γης, ανέπτυξαν πολλούς διαφορετικούς τρόπους ζωής, δημιούργησαν παγκόσμιες κρίσεις, πείνα και μόλυνση στις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τους οικονομίες, όπως κάναμε κι εμείς οι άνθρωποι. Τελικά δημιούργησαν τεράστιες συνεργατικές αποικίες, με φιλική κατανομή εργασίας που αποδείχτηκε ωφέλιμη στο παιχνίδι της επιβίωσης. Οι συνεργατικές αποικίες εξελίχθηκαν στο μοναδικό είδος κυττάρου πάνω στη Γη διαφορετικό από τα κύτταρα των βακτηριδίων. Τα νέα μεγάλα ενιαία κύτταρα , επίσης πολύ ανταγωνιστικά, ανακάλυψαν τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας αναπτύσσοντας πολυκυτταρικά πλάσματα (μικρόβια του εδάφους, σκουλήκια, ψάρια, φυτά, ζώα, ανθρώπους)! Είναι σειρά μας, να σταματήσουμε τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές εχθρότητες – έθνος ενάντια σε άλλο, εταιρία ενάντια στην άλλη, μία θρησκεία ενάντια στην άλλη. Οι άνθρωποι μπορούμε, είμαστε τώρα στη διαδικασία ανακάλυψης των  οικονομικών και πολιτικών πλεονεκτημάτων της ώριμης συνεργασίας αντί των ανώριμων εχθροτήτων. Ωριμάζουμε ως είδος, όπως ακριβώς έκαναν και οι βιολογικοί μας πρόγονοι σε όλα τα σημαντικότερα εξελικτικά άλματα της φύσης έως τώρα.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ?

Είναι ‘μέσα’ στη φύση μας να είμαστε επιθετικοί και βίαιοι, αλλά εξίσου το να συνεργαζόμαστε ειρηνικά. Είμαστε ασυνήθιστο είδος, διαθέτουμε την ελεύθερη επιλογή να δρούμε με όποια από τις πλευρές της φύσης μας θέλουμε. Έξι χιλιάδες χρόνια η εχθρική επιθετικότητα ήταν ο επικρατέστερος ανδρικός τρόπος για την οικοδόμηση αυτοκρατοριών, είτε αφορούσε αρχαίες αυτοκρατορίες, είτε εθνικές αυτοκρατορίες είτε τις πιο πρόσφατες εταιρικές αυτοκρατορίες. Αυτές καταπίεσαν, με τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους, ενώ οι πολλοί ζουν στη φτώχια, την περισσότερο θηλυκή τάση για συνεργασία, προστασία, παροχή τροφής σε όλους τους ανθρώπους με τις γυναίκες να παίζουν τους ισχυρότερους ρόλους - καλλιέργεια, διανομή τροφής, διαμεσολάβηση σε συγκρούσεις, διδασκαλία των παιδιών, θεραπεία συνανθρώπων κ.λ.π.

Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΜΗ ΖΩΗ, ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΜΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΑΨΥΧΟ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΣΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΛΕΤΕ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΑΝΑΛΥΣΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΑΥΤΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ.

Η δυτική επιστήμη, από τη δική μου οπτική, ξεκινά με θεμελιώδεις υποθέσεις της πεποιθήσεις που σπάνια τίθενται υπό αμφισβήτηση, αν και αναπόδεικτες, πάνω στις οποίες βασίζονται, επιστημονικές υποθέσεις, πειράματα , συμπεράσματα όπως: α) το σύμπαν αποτελείται από μη ζωντανή ύλη και ενέργεια, β) συγκροτήθηκε τυχαία από μικρότερα επιμέρους σωματίδια του ατόμου σε μεγαλύτερες δομές, γ) οι μεγάλες δομές μπορούν να γίνουν κατανοητές ανάγοντάς τις στα μέρη τους (αναγωγή) δ) η ζωή είναι ένα σπάνιο και ιδιαίτερο αναδυόμενο φαινόμενο σε αυτό το πρωταρχικά μη ζωντανό σύμπαν.

Η μη ζωή...τα γεωμετρικά στερεά του Πλάτωνα, οι κοσμικές του σφαίρες να περιστρέφονται μέσα σε σφαίρες. Ο θεός του Πλάτωνα ήταν μαθηματικός, ο θεός του Ντεκάρτ την εποχή των μηχανών ήταν ο Μεγάλος Μηχανικός δημιουργός της μηχανή της Φύσης. Αργότερα, η επιστήμη απέρριψε τον θεό-εφευρέτη διατήρησε όμως την έννοια της φυσικής μηχανής, έννοια ουσιαστικά παράλογη. Οι μηχανές δεν υπάρχουν χωρίς έξυπνους εφευρέτες.

Οι πεποιθήσεις ενός υλικού, μηχανικού σύμπαντος βρίσκονται μακριά από πολύ πιο διαδεδομένες πολιτισμικές πεποιθήσεις σε ένα ζωντανό σύμπαν. Οι ανατολικές φυσικές φιλοσοφίες, φαίνεται ότι είναι οι πιο πολυσύνθετες ιστορικά, θέτουν αρκετά ομοιόμορφα τη θεμελιώδη πεποίθησή τους για το σύμπαν, ως το πεδίο της μη διαφοροποιημένης κοσμικής συνείδησης. Μέσα του οι δυαδικότητες δημιούργησαν και ανέπτυξαν ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ευφυΐα. Με άλλα λόγια, το σύμπαν τους είχε συνείδηση, ήταν ζωντανό, ευφυές στη βαθύτερη φύση του. Έχω υποστηρίξει, ότι το σώμα της δυτικής έρευνας θα μπορούσε να ερμηνευτεί πιο αποτελεσματικά πάνω σε αυτή την υπόθεση ενός ζωντανού σύμπαντος από ό,τι σε αυτή του μη ζωντανού σύμπαντος.

Αυτή η άποψη ενισχύεται από τον πιο πρόσφατο ορισμό της ζωής στη βιολογία: αυτοποίηση, διαρκής αυτοργάνωση, σαφώς διαφορετική μιας ζωής μηχανικής. Είναι ένας ουσιώδης ορισμός που δεν περιορίζει το μέγεθος ή δεν περιλαμβάνει πιθανά χαρακτηριστικά όπως η αναπαραγωγή. Συνεπώς, ένας πλανήτης που εξελίσσεται με διαρκή αυτοοργάνωση μπορεί να θεωρηθεί ζωντανός. Γιατί να μην εξελίσσονται οι γαλαξίες και ολόκληρο το σύμπαν;

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.

Αν το σύμπαν είναι κατά βάση συνείδηση που μετατράπηκε σε αυτοργανωμένη ύλη μέσα στον εαυτό της, τότε το σύμπαν είναι κατά βάση θείο πνεύμα ή νους. Ο Αϊνστάιν έδειξε την ταυτότητα της ύλης και της μη υλικής ενέργειας. Όλα τα όντα, πνευματικά ή υλικά, είναι οι άπειρες εκφράσεις της θεμελιώδους συνείδησης και κατά συνέπεια ποτέ δεν αποχωρίζονται από αυτή. Αποτελούν την ποικιλομορφία της μεγάλης ενότητας, του Ένα και Μοναδικού. Αν το αντιλαμβανόμασταν αυτό, θα ξέραμε ότι και όλοι οι άνθρωποι είναι απλώς πρόσωπα, πλευρές του θείου, ο καθένας μία μοναδική έκφραση της κοσμικής συνείδησης. Συμμετέχουμε αλληλεξαρτώμενοι και αλληλοσυνδεόμενοι στο συνδημιουργούμενο ανθρώπινο δράμα της βιολογικής και κοινωνικής εξέλιξης. Ως ενσαρκωμένος άνθρωπος, είμαι ένα πλήρες κλαβιέ δονήσεων από τις χαμηλότερες υλικές νότες ως τις υψηλότερες πνευματικές δονήσεις. Δεν είμαι ένα σώμα με συνείδηση ή πνεύμα, είμαι ένα ενσυνείδητο πνεύμα που βιώνω την ανθρώπινη εμπειρία.

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ «ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ» ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΠΟ «ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ» ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΜΕ ΣΕ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ?  

Η βιομηχανική και μεταβιομηχανική κοινωνία μας συμπεριφέρεται περισσότερο ως καρκίνος στη Γη παρά ως βακτηρίδιο-εισβολέας. Στο υγιές σώμα, κάθε κύτταρο καλύπτει τις ανάγκες του μέσω διαπραγματεύσεων με όλα τα άλλα επίπεδα του σώματος που πρέπει επίσης να καλύψουν τις ανάγκες τους: όργανα, συστήματα οργάνων, ολόκληρο το σώμα. Όταν κάποια κύτταρα ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους για να πολλαπλασιαστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται αδιαφορώντας για την υπόλοιπη σύνθετη κοινότητα του σώματος, είναι καρκινώδη. Για να σταματήσουμε τη καταστροφή ανάγκη καθίσταται η επιστροφή στην κοινότητα, η διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή ζωή για όλα τα μέλη σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού.

Η κοινότητά μας, η ανθρωπότητα, όλα τα πλάσματα του ζωντανού μας πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αδυνατεί να οικοδομήσει μία υγιή παγκόσμια οικονομία σε βάρος των τοπικών οικονομιών. Είναι σα να προσπαθείς να λειτουργήσεις το σώμα σου σε βάρος των κυττάρων σου! Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και διάφορες διαμαρτυρίες κατά του ΠΟΕ είναι τα άλλα επίπεδα της παγκόσμιας κοινότητας που προσπαθούν να διαπραγματευτούν τις ανάγκες τους. Πρέπει να μάθουμε να κατανοούμε ότι τα ζωντανά συστήματα σε όλα τα επίπεδα μεγέθους και πολυπλοκότητας – Για να είναι υγιή το άτομο ή οικογένεια, η κοινότητα, το οικοσύστημα, το έθνος, ο κόσμος – πρέπει να ακολουθούν τις αρχές του αμοιβαίου ενδιαφέροντος και της αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ όλων των μερών.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ» ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ?

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αλλαγή της συνείδησής μας είναι η επιστημονική αναγωγή που έγινε το δόγμα των κοσμικών εθνών. Η Δαρβίνεια βιολογία δίδαξε την ιδέα του ότι είμαστε απλώς ξεχωριστά άτομα, παλεύουμε ο ένας τον άλλο για επιβίωση και κέρδος. Ο Δαρβίνος οικειοποιήθηκε την ιδέα του Thomas Malthus, οικονομολόγου, ανώτερου στελέχους της εταιρίας East India Company, που τη χρησιμοποιούσε δικαιολογώντας την ευρωπαϊκή εκμετάλλευση του υπόλοιπου κόσμου. Ακόμη διδάσκεται στα εγχειρίδια των οικονομικών ως η κατάλληλη βάση της ανθρώπινης οικονομίας. Αυτή η καπιταλιστική συνταγή κερδίζω/χάνεις είναι ουσιαστικά εχθρική προς τη δημοκρατία. Ο καπιταλισμός έχει εξελιχθεί σε πολιτική πλουτοκρατία που έχει τον έλεγχο της δημοκρατίας με τη δική μας σιωπηρή συμφωνία, ότι οι άνθρωποι πιο πλούσιοι σε υλικά αγαθά είναι και οι καταλληλότεροι να παίρνουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις για όλους μας.

Ζητείται μία μεγάλη αλλαγή στη συνείδηση. Αποτελούμε με όλα τα άλλα όντα το ενιαίο όλο, και η δημιουργία οικονομιών αμοιβαίου κέρδους, όπως εκείνες στα σώματά μας, είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξή. Το βήμα έχει γίνει ξανά και ξανά στη φύση . Τώρα είναι η σειρά μας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ?

Πολλοί ολιστικοί επιστήμονες, άφησαν τον ακαδημαϊκό χώρο, που πλέον σιγά-σιγά θα εγκαταλείψει τις δογματικές απόψεις του, ειδικά καθώς τείνουν να εξυπηρετούν τον επιχειρηματικό κόσμο που ουσιαστικά τους πληρώνει. Διεκδίκησαν την ελευθερία του να σκέφτονται για τον εαυτό τους , να γράφουν βιβλία για τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα. Καλούνται ως ομιλητές σε πολλές χιλιάδες συνέδρια ανά τον κόσμο. Περισσότεροι άνθρωποι τους ακούουν η φωνή τους ακούγεται. Παρόντες στη μεγάλη αγορά ιδεών δεν πειράζει που οι ακαδημαϊκοί επιστήμονες κατά κύριο λόγο δε τους εγκρίνουν ακόμη.

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ?

Όλοι επιλέγουμε να διαβάσουμε κάτι, υπάρχουν περισσότερα περιοδικά και εφημερίδες, όπως αυτή εδώ. Παρουσιάζουν τις απόψεις μας, τις οποίες οι άνθρωποι επιλέγουν να διαβάσουν. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για υγεία, πνευματικότητα, καλύτερη ζωή. Θα δουν ντοκιμαντέρ με αλήθειες που κρύβονται από τα Μ.Μ.Ε. Ο κόσμος του κερδίζω /χάνεις γίνεται ολοένα πιο διαφανής στη μη βιωσιμότητά του. Είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους ανθρώπους, η παγκόσμια οικονομία έχει σαφώς προσδιοριστεί ως μη βιώσιμη. Μη βιώσιμη σημαίνει: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Όταν αυτό αγκυροβολήσει στη συνείδησή μας θα αναζητήσουμε, τους καλύτερους τρόπους για  αλλαγές, όπως πολλοί από εμάς έχουν ήδη ξεκινήσει.

ΑΝ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ, ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ?

Γιατί να μας καταστρέψει το σύμπαν ή ο πλανήτης. Έμείς, έχουμε την επιλογή να καταστρέψουμε τον εαυτό μας. Η Θερμή Εποχή, αποτέλεσμα της ταχείας βιομηχανοποίησης, και της χρήσης ορυκτών καύσιμων που η φύση έθαψε για να τα διατηρήσει ακίνδυνα, δε θα μας σκοτώσει αν σταματήσουμε να προσπαθούμε να τη ξεγελάσουμε, αν μάθουμε από αυτή πώς να πλοηγούμαστε στα κύματα της αλλαγής που φέρνει.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ?   ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ?

Τα πιο καταστροφικά σενάρια τώρα είναι οι οικονομίες του κερδίζω/χάνεις και η συνέχιση της τροφοδότησής τους από την εποχή του πετρελαίου. Ο συνδυασμός των δύο προκάλεσε το παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε βαθμό μιας μη αναστρέψιμης Θερμής Εποχής, που θα κρατήσει πολλές χιλιάδες χρόνια. Επιβιώσαμε σε πολλές Εποχές των Παγετώνων, ποτέ όμως δεν αντιμετωπίσαμε μία Θερμή Εποχή, παρά 55 εκατομμύρια χρόνια πριν!

Μέχρι το 2040, αν όχι αρκετά πριν, ο Βόρειος Πόλος θα είναι μια απέραντη θάλασσα. Η ετήσια θερμοκρασία της Γροιλανδίας έχει ήδη αυξηθεί τέσσερις βαθμούς, οι αρκτικές τούντρες παντού λιώνουν, μετατρέπονται σε νερουλό χυλό εκλύοντας περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ολόκληρη την βιομηχανία. Για ν’ αντιμετωπίσουμε τη Θερμή Εποχή με επιτυχία επιβίωσής πρέπει να δημιουργήσουμε δίκαιες, συνεργατικές , ειρηνικές οικονομικές επιστήμες. Όλοι οι πόροι μας θα χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση των καταστροφών, αφαλάτωση ωκεάνιων υδάτων, συγκέντρωση βροχόνερων, τη μετακίνηση μεγάλων πόλεων ψηλά, την καλλιέργεια των ερήμων για παραγωγή τροφής, τη μετακίνηση του νερού, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών καθαρής ενέργειας για να τερματιστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων. Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί άλλοι πόλεμοι. Πρέπει να μοιράζουμε τους πόρους μας, να βοηθούμε ο ένας τον άλλον όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Ο πλανήτης μας εκπλήσσει με όλο και περισσότερους σεισμούς, τσουνάμι, καταιγίδες, ξηρασίες μετακινούμενος προς υψηλότερες θερμοκρασίες.

Μπορούμε να επιβιώσουμε, ακόμη και να ευημερήσουμε. Ζητιέται να μάθουμε να βλέπουμε κάθε συνάνθρωπό μας, πολύτιμο και αξιόλογο, ν’ ανταποκριθούμε ως νοήμων, ώριμος, σοφός homo sapiens. Ο καθένας είναι μια πολύτιμη, ευρηματική, δημιουργική νοημοσύνη. Μπορεί να συμβάλει στο να επιτύχουμε, να βρει έναν τρόπο που του ταιριάζει να βοηθήσει!

Αγαπώ να ενθαρρύνω κάθε νέο, ν’ αποκτά φιλίες με 'άλλους' - νέους ανθρώπους από άλλες θρησκείες, πολιτισμούς, παραδοσιακούς πρώην εχθρούς - να συνάπτει συνθήκες όπου καμία διαφορά μεταξύ τους δε θα δικαιολογεί αλληλοσκοτωμό. Οι νέοι σήμερα είναι η πρώτη γενιά που έχει την ικανότητα να συνομιλεί μαζικά στην υδρόγειο. Τους συναντώ στα ταξίδια μου, στο διαδίκτυο, δεν ενδιαφέρονται για τον ρατσισμό, τον πόλεμο, την απληστία, διαθέτουν πραγματικά αυτό που χρειάζεται για να δημιουργήσουμε τον καλύτερο κόσμο που όλοι θέλουμε. Πάνω από όλα, τα πιο προοδευτικά νιάτα πρέπει ν’ αναζητήσουν τους νέους ανθρώπους της παγκόσμιας ελίτ, να τους κερδίσουν με ιδέες καλύτερες εκείνες των γονιών τους των μακροχρόνιων συνήθειών οικοδόμησης αυτοκρατοριών. Μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο του φθόνου, του μίσους, της βίας σε μία γενιά, να φέρουμε ωριμότητα σε όλο το είδος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου