Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ 5,7 ΔΙΣ. ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

«Σκληρά» είναι τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν φέτος και μάλιστα σε δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα γίνει με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου της τρόικας. Σύμφωνα με αυτά, το ταμειακό έλλειμμα της...
ελληνικής κυβέρνησης έκλεισε το 2011στα 24,9 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος χρωστά σε ιδιώτες πάνω από 5,7 δισ. ευρώ (5,732 δισ.). Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2011, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους ήταν στα 6,7 δισ. ευρώ.

Όπως δείχνουν τα «Ταμειακά Στοιχεία και Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Γενικής κυβέρνησης», που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση πέρυσι δαπάνησε 110,8 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδά της ήταν 85,9 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα για το 2011 να φτάνει σε ταμειακή βάση τα 24,9 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα που παρακολουθεί η τρόικα διαμορφώθηκε – σε ταμειακή βάση – στα 7,7 δισ. ευρώ.

Ο κύριος όγκος των οφειλών προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες και προμηθευτές περί τα 2,8 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,2 δισ. ευρώ, οι ΟΤΑ με 818 εκατ. ευρώ και τα υπουργεία με 589 εκατ. ευρώ.

Ειδικά στα υπουργεία, οι οφειλές προς επενδυτές και έργα που είναι σε εξέλιξη ανέρχονται στα 196 εκ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει σε στρατιωτικά νοσοκομεία και ιδιώτες 213 εκ. ευρώ και το υπουργείο Υποδομών είναι στα 137 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου