Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Οριστικό τέλος για την ACTA

Τη χαριστική βολή στη συνθήκη ACTA για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο έδωσε χθες το Ευρωκοινοβούλιο. Κατά της συνθήκης ψήφισαν 478 ευρωβουλευτές, έναντι μόλις 39 που την υπερψήφισαν ενώ υπήρξαν και 165 αποχές.
Για σημαντική νίκη στον αγώνα για την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας στο Ίντερνετ δίχως ασφυκτικούς ελέγχους με πρόσχημα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων
Πρόκειται για σημαντική νίκη στον αγώνα για την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας στο Ίντερνετ δίχως ασφυκτικούς ελέγχους με πρόσχημα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Η συνθήκη ACTA αποτελεί εμπορική συμφωνία, η οποία επιχειρεί να επιβάλει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο ελέγχου για τη διακίνηση "ιμιτασιόν" προϊόντων, γενόσημων φαρμάκων και πνευματικών έργων.
Οι πολέμιοι της συνθήκης κατηγορούν τις κυβερνήσεις που την υπέγραψαν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και παραβιάζουν το προσωπικό απόρρητο. Οι υποστηρικτές της, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται ότι η συνθήκη απλώς θέτει ένα πλαίσιο για την εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων κατά της πειρατείας σε μεγάλη κλίμακα και δεν επηρεάζει μεμονωμένους πολίτες.


Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά και Φιλελεύθεροι) είχαν ταχθεί κατά της συνθήκης, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρότεινε να αναβληθεί η ψηφοφορία - το αίτημα όμως απορρίφθηκε. Το βασικό επιχείρημα του ΕΛΚ ήταν ότι η ACTA έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί επί της νομιμότητάς της. Κατά της ACTA είχαν επίσης ταχθεί η επιτροπή Εμπορίου και τρεις ακόμα επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο εισηγητής της συνθήκης, Ντέιβιντ Μάρτιν, χαρακτήρισε σημαντικό τον αγώνα κατά της πειρατείας και της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, όμως κάλεσε τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν τη συγκεκριμένη συνθήκη επειδή είναι "ασαφής" και επομένως "επικίνδυνη" για τα ατομικά δικαιώματα.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της συνθήκης ήταν η δυνατότητα που προσέφερε στους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ να παραδίδουν στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τις διευθύνσεις IP των χρηστών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατεβάζουν παρανόμως προγράμματα. Η ACTA υπογράφηκε τον Ιανουάριο από 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, το Μεξικό και το Μαρόκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου